kruche-z-budyniem-truskawkami-

 

 

 




 

 

 

Składniki

ciasto;
  • margaryna 125 g
  • mąka tortowa 300  g/ zalezy od mąki może być więce
  • jajka 1 szt
  • cukier 1.2 szklanki
  • miód lipowy 2 łyzki
  • cukier waniliowy 30 g
  • proszek do pieczenia 1.2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
budyń ;
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • mleko 2 % 700 g
truskawki ;
  • truskawki 600 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • amaretto 1 łyżka
  • migdały 2 łyżki
Ciasto;

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto , wałkujemy od razu na papierze do pieczenia, przekładamy do formy 23cm x 33cm dopasowywujemy tak by brzegi były również z ciasta,część zostawiamy ,zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 20 min, będzie nam się lepiej ścierało na wierzch ciasta. 

Budyń;
Budyn gotujemy według przepisu na opakowaniu ale z 700ml mleka na 2 budynie ,ja użyłam słodzonych .
Truskawki ;
Truskawki myjemy, osouszamy , oczyszczamy z szypułek, po czym kroimy na mniejsze kawałki, tak na ćwiartki wystarczy.Skrapiamy je amaretto i cukrem waniliowym , dodajemy pokruszone migdały .


Na ciasto w formie wykładamy chłodny budyń , osypujemy mąką ziemniaczaną ,najlepiej sitkiem bo to ma być tylko lekka mgiełka , po czym dajemy truskawki , znów osypujemy mąką ziemniaczaną , na koniec ścieramy pozostałe ciasto na grubych oczkach na tarce do warzyw, wkładamy do piekarnika  nagrzanego do 180st i pieczemy przez 45min ja miałam małą foremkę .
Ważne by ciasta nie kroić ciepłego , bo cały sok nam wypłynie, nalezy dobrze schłodzić, w tedy mąka zrobi coś w rodzaju kiślu, zwiąże sok z truskawek.

Komentarze