Kruche mini tarty z truskawkami





 Ciasto;
  • margaryna 1/2 szt
  • jajka 1 szt
  • cukier waniliowy 15 g
  • cukier 1/2 szkl
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • mąka tortowa 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
truskawki ;
  • truskawki świeże 500 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
budyń ;
  • mleko 300 ml
  • budyń śmietankowy 1 szt






Krok 1

Do szklanej miski dajemy margarynę , jajo, miód, cukry i mieszamy . 
 

Krok 2

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i wyrabiamy na gładkie ciasto,ale nie za długo 

Krok 3

Foremki do mini tart ja wykładamy małym kawałkiem tylko na dno ,papierem do pieczenia, by potem tylko boki podważyć i wyjąć ciasteczko . Wylepiamy je ciastem .
 

Krok 4

z pozostałego ciasta wałkujemy i wycinamy radełkiem paseczki, które posłużą do udekorowania tart . 
 
 

Krok 5

Truskawki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z szypułek, kroimy na małe kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną .
 
 

Krok 6

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w 300ml mleka, ma być gęsty .Lekko przestudzony nakładamy na ciasto w foremkach.
 

Krok 7

Następnie na budyń układamy porcję truskawek .

Krok 8

Na koniec dekorujemy paskami ciasta tworząc krateczkę.
 
 
 









Komentarze