Składniki
Marynata i mięso
-
mięso mielone wołowe 250 g
-
gałka muszkatołowa mielona 2 szczypty
-
pieprz 2 szczypty
-
sól do smaku 3 szczypty
-
papryka czerwona 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 3 szczypty
dodatki ;
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
ser żółty 2 plastry 3cmx 4cm
-
oliwa 2 łyżki najlepiej ostra pepperoni ja sobie sama taką robię, piekąc papryczki,potem je obieram ze skórki i zalewam oliwą klasyczną w specjalnej szklanej karafce , po kilku dniach mam aromatyczną i pikantną oliwę .
Krok 1
Mięso wołowe ja miałam pieczeniowe, mielimy najlepiej samemu,
użyłam nie dużej ilości bo to była próba czy będzie smaczne takie inne
mięso z grilla,wyszło na prawdę ciekawe w smaku.
Doprawiamy podanymi przyprawami, wyrabiamy i zostawiamy na kilka godzin by mięso nabrało smaku.
Doprawiamy podanymi przyprawami, wyrabiamy i zostawiamy na kilka godzin by mięso nabrało smaku.
Krok 2
Ser długo dojrzewający twardy kroimy w kosteczkę najlepiej małą by nam się lepiej kotleciki formowało.
Krok 3
Do mięsa dodajemy ser i poszatkowaną natkę ,wyrabiamy .
Krok 4
Z mięsa formujemy małe kotleciki dość płaskie bo nam się skurczą przy pieczeniu, a nie powinny być grube.
Krok 5
Każdy kotlet z obu stron smarujemy oliwą ja użyłam pikantnej pepperoni
Krok 6
Grillujemy po kilka min z każdej strony, mięso szybko dochodzi, a ser się lekko topi.
Komentarze
Prześlij komentarz