Składniki
Marynata ;
-
olej rzepakowy 5 łyżek/ pikantny z pepperoni
-
majeranek 1 łyżeczka
-
oregano 1/2 łyżeczka
-
cząber 2 szczypty
-
bazylia otarta Prymat 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
gałka muszkatołowa mielona 3 szczypty
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki/ czarnej soli
mieso i dodatki
-
filet z kurczaka 4 szt
-
pomidor 2 szt
Sposób przygotowania
Z podanych przypraw( oprócz
soli czarnej ) i oleju smakowego robimy marynatę, zostawiamy na chwilę
by zioła uwolniły aromaty.
Mięso myjemy, przecinamy na pół w poprzek zyskując płaskie 2 kawałki każdy rozbijamy jak na kotleta.
Mięso wkładamy do szklanej misy i smarujemy marynatą, każdy z każdej strony , układamy jeden na drugim,marynujemy ok 2-3 h
Następnie zanim położymy na grillu osypujemy czarną solą, jest silnie barwiąca, więc nalezy zrobić to tuż przed pieczeniem, gdy będziemy mięso obracać, znów solimy z drugiej strony. Pieczemy po 3min z obu stron.
Pomidory kroimy w ćwiartki solimy białą solą, pieczemy na grillu.
Mięso myjemy, przecinamy na pół w poprzek zyskując płaskie 2 kawałki każdy rozbijamy jak na kotleta.
Mięso wkładamy do szklanej misy i smarujemy marynatą, każdy z każdej strony , układamy jeden na drugim,marynujemy ok 2-3 h
Następnie zanim położymy na grillu osypujemy czarną solą, jest silnie barwiąca, więc nalezy zrobić to tuż przed pieczeniem, gdy będziemy mięso obracać, znów solimy z drugiej strony. Pieczemy po 3min z obu stron.
Pomidory kroimy w ćwiartki solimy białą solą, pieczemy na grillu.
Komentarze
Prześlij komentarz