Filet z kurczaka w ziołowej marynacie i czarnej soli




Składniki

Marynata ;
  • olej rzepakowy 5 łyżek/ pikantny z pepperoni
  • majeranek 1 łyżeczka
  • oregano 1/2 łyżeczka
  • cząber 2 szczypty
  • bazylia otarta Prymat 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona 3 szczypty
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki/ czarnej soli
mieso i dodatki
  • filet z kurczaka 4 szt
  • pomidor 2 szt


Sposób przygotowania

Z podanych przypraw( oprócz soli czarnej ) i oleju smakowego robimy marynatę, zostawiamy na chwilę by zioła uwolniły aromaty.
Mięso myjemy, przecinamy na pół w poprzek zyskując płaskie 2 kawałki każdy rozbijamy jak na kotleta.
Mięso wkładamy do szklanej misy i smarujemy marynatą, każdy z każdej strony , układamy jeden na drugim,marynujemy ok 2-3 h

Następnie zanim położymy na grillu osypujemy czarną solą, jest silnie barwiąca, więc nalezy zrobić to tuż przed pieczeniem, gdy będziemy mięso obracać, znów solimy z drugiej strony. Pieczemy po 3min z obu stron.

Pomidory kroimy w ćwiartki solimy białą solą, pieczemy na grillu.









Komentarze