Składniki
-
truskawki świeże 1 kg
-
amaretto 3 łyżki
-
wanilia 1/2 szt
-
śmietana 30 % 600 ml
-
żółtko jaja 4 szt
-
cukier puder 3/4 szkl
-
serek mascarpone 300 g
-
mięta liście 6 gałązek /dekoracja
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy,
oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry dodajemy amaretto, mieszamy
zostawiamy.
Żółtka ubijamy z połową cukru nad parą ,aż będą gęste, następnie je studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier, serek maskarpone i mieszamy razem, następnie całość przekładamy do ubitych żółtek i mieszamy mikserem, na jednolitą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego by łatwiej wypełnić szkło masą.
Do szklanek,czy pucharków dajemy porcję truskawek , na to porcja kremu, znów truskawki, krem i dekorujemy poszatkowanymi truskawkami i miętą .Schładzamy .
Żółtka ubijamy z połową cukru nad parą ,aż będą gęste, następnie je studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier, serek maskarpone i mieszamy razem, następnie całość przekładamy do ubitych żółtek i mieszamy mikserem, na jednolitą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego by łatwiej wypełnić szkło masą.
Do szklanek,czy pucharków dajemy porcję truskawek , na to porcja kremu, znów truskawki, krem i dekorujemy poszatkowanymi truskawkami i miętą .Schładzamy .
Komentarze
Prześlij komentarz