Deser truskawkowy z kremem jajeczno śmietanowym


Składniki

  • truskawki świeże 1 kg
  • amaretto 3 łyżki
  • wanilia 1/2 szt
  • śmietana 30 % 600 ml
  • żółtko jaja 4 szt
  • cukier puder 3/4 szkl
  • serek mascarpone 300 g
  • mięta liście 6 gałązek /dekoracja





Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry dodajemy amaretto, mieszamy zostawiamy.

Żółtka ubijamy z połową cukru nad parą ,aż będą gęste, następnie je studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier, serek maskarpone i mieszamy razem, następnie całość przekładamy do ubitych żółtek i mieszamy mikserem, na jednolitą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego by łatwiej wypełnić szkło masą.

Do szklanek,czy pucharków dajemy porcję truskawek , na to porcja kremu, znów truskawki, krem i dekorujemy poszatkowanymi truskawkami i miętą .Schładzamy .














Komentarze