Składniki
beza;
-
cukier puder 220 g
-
białka 100 g/ ok 3szt
-
migdały 2 łyzki / mielone
masa ;
-
śmietana kremówka 600 g
-
serek mascarpone 250 g
-
amaretto 3 łyżki
-
czereśnie 36 szt
Beza;
Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista i gęsta, by dało się formować kształty.
Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 4cm na 7cm mi się zmieściło 12 szt i na tyle też masy starczyło, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st na 20min. po czym zmniejszamy na 100st i suszymy ok 90min zależy od wielkości ciastek i czy mają być w środku ciągnące czy całkiem suche.
Masa;
Śmietanę ubijamy na sztywno, używam zawsze 36% , do ubitej dodajemy serek i na wolnych obrotach łączymy ze sobą ,dodajemy amaretto odrobinę by masa nie popłynęła i rękawem wyciskamy na zimne bezy tworząc kolejny prostokąt .
Czereśnie myjemy i osuszamy, drylujemy i p;rzekrajamy na pół dekorujemy nasze ciastka i podajemy .
Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista i gęsta, by dało się formować kształty.
Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 4cm na 7cm mi się zmieściło 12 szt i na tyle też masy starczyło, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st na 20min. po czym zmniejszamy na 100st i suszymy ok 90min zależy od wielkości ciastek i czy mają być w środku ciągnące czy całkiem suche.
Masa;
Śmietanę ubijamy na sztywno, używam zawsze 36% , do ubitej dodajemy serek i na wolnych obrotach łączymy ze sobą ,dodajemy amaretto odrobinę by masa nie popłynęła i rękawem wyciskamy na zimne bezy tworząc kolejny prostokąt .
Czereśnie myjemy i osuszamy, drylujemy i p;rzekrajamy na pół dekorujemy nasze ciastka i podajemy .
Komentarze
Prześlij komentarz