Ziemniaki zapiekane z warzywami i wędliną na liściach winogron





Składniki

  • liść winogronowy 6 szt
  • ziemniaki 10 szt/małych
  • marchew 2 szt
  • cebula biała 2 szt
  • kiełbasa wiejska 250 g
  • boczek wędzony 200 g
  • rozmaryn 6 listków
  • szczypiorek 2 łyżki/dekoracja 
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona 3 szczypty
  • masło ziołowe 2 łyżki









 Liście winogron myjemy , mamy teraz wspaniałe młode takie są najsmaczniejsze ,układamy je na dnie naczynia do zapiekania .
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry .
Marchew i cebulę obieramy i ja użyłam rozdrabniacza ,ale można tez pokroić ręcznie w kostkę .

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą suchą patelnię ,przesmażamy aż sie zrumieni .W naczyniu  na liściach  układamy partiami ziemniaki ,cebulę , marchew, boczek z kiełbasą ,doprawiając każdą warstwę podanymi przyprawami ,na wierzch dajemy masło ziołowe ,naczynie zamykamy i pieczemy ok 45 min w tem 180st .
Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem .







Komentarze