Składniki
-
liść winogronowy 6 szt
-
ziemniaki 10 szt/małych
-
marchew 2 szt
-
cebula biała 2 szt
-
kiełbasa wiejska 250 g
-
boczek wędzony 200 g
-
rozmaryn 6 listków
-
sól 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
papryka ostra mielona 3 szczypty
-
masło ziołowe 2 łyżki
Liście winogron myjemy , mamy teraz wspaniałe młode takie są najsmaczniejsze ,układamy je na dnie naczynia do zapiekania .
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry .
Marchew i cebulę obieramy i ja użyłam rozdrabniacza ,ale można tez pokroić ręcznie w kostkę .
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą suchą patelnię ,przesmażamy aż sie zrumieni .W naczyniu na liściach układamy partiami ziemniaki ,cebulę , marchew, boczek z kiełbasą ,doprawiając każdą warstwę podanymi przyprawami ,na wierzch dajemy masło ziołowe ,naczynie zamykamy i pieczemy ok 45 min w tem 180st .
Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem .
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry .
Marchew i cebulę obieramy i ja użyłam rozdrabniacza ,ale można tez pokroić ręcznie w kostkę .
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą suchą patelnię ,przesmażamy aż sie zrumieni .W naczyniu na liściach układamy partiami ziemniaki ,cebulę , marchew, boczek z kiełbasą ,doprawiając każdą warstwę podanymi przyprawami ,na wierzch dajemy masło ziołowe ,naczynie zamykamy i pieczemy ok 45 min w tem 180st .
Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem .
Komentarze
Prześlij komentarz