Składniki
-
sałata lodowa 1 garść
-
liście sałaty 6 szt
-
cebula czerwona 1/2 szt
-
oliwki zielone 5 szt.nadziewane anchois
-
żurawina 6 szt.marynowana w oleju
-
mozarella 1 szt
-
pomidor 1/2 szt
-
rzodkiewka 1 szt
-
szczypiorek 1 łyżka
1 kwiat szczypiorku -
oliwa 2 łyżki z żurawiny
-
ocet balsamiczny 1 łyżka
-
sól 1 szczypta
-
pieprz kolorowy ziarnisty 2 szczypty
-
zioła prowansalskie 2 szczypty
Liście sałaty strzępiastej myjemy i osuszamy , rwiemy na kawałki , to samo z lodową ,ale jej myć nie musimy , wystraczy ją porwać na kawałki .Układamy na półmisku .
Pomidora kroimy w ósemki ,rzodkiewkę również ,mozarellę w kosteczkę ,a cebulę w piórka ,wszystko układamy na sałacie ,dodajemy żurawinę ,oliwki nadziewane anchois przekrajamy na pół,szczypiorek szatkujemy i osypujemy sałatkę ,kwiat szczypiorku rwiemy palcami na mniejsze kawałki i również dodajemy do całości .
Z oliwy ,soli, pieprzu ,octu i ziół robimy dresing i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem .
Pomidora kroimy w ósemki ,rzodkiewkę również ,mozarellę w kosteczkę ,a cebulę w piórka ,wszystko układamy na sałacie ,dodajemy żurawinę ,oliwki nadziewane anchois przekrajamy na pół,szczypiorek szatkujemy i osypujemy sałatkę ,kwiat szczypiorku rwiemy palcami na mniejsze kawałki i również dodajemy do całości .
Z oliwy ,soli, pieprzu ,octu i ziół robimy dresing i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem .
Komentarze
Prześlij komentarz