Wiosenna sałatka z nowalijek z żurawiną i oliwkami







Składniki

  • sałata lodowa 1 garść
  • liście sałaty 6 szt
  • cebula czerwona 1/2 szt
  • oliwki zielone 5 szt.nadziewane anchois
  • żurawina 6 szt.marynowana w oleju
  • mozarella 1 szt
  • pomidor 1/2 szt
  • rzodkiewka 1 szt
  • szczypiorek 1 łyżka
    1  kwiat szczypiorku 
  • oliwa 2 łyżki z żurawiny
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz kolorowy ziarnisty 2 szczypty
  • zioła prowansalskie 2 szczypty


 Liście sałaty strzępiastej myjemy i osuszamy , rwiemy na kawałki , to samo z lodową ,ale jej myć nie musimy , wystraczy ją porwać na kawałki .Układamy na półmisku .
Pomidora kroimy w ósemki ,rzodkiewkę również ,mozarellę w kosteczkę ,a cebulę w piórka ,wszystko układamy na sałacie ,dodajemy żurawinę ,oliwki nadziewane anchois przekrajamy na pół,szczypiorek szatkujemy i osypujemy sałatkę ,kwiat szczypiorku rwiemy palcami na mniejsze kawałki i również dodajemy do całości .

Z oliwy ,soli, pieprzu ,octu i ziół robimy dresing i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem .


















Komentarze