Udka z kurczaka nadziewane pęczakiem i grzybami







Faszerowane udka z kurczaka

składniki
2 udka
2 kapelusze borowików
1 cebulka czerwona
1 pasek papryki czerwonej
1 łyżka posiekanej marchewki
3 łyżki pęczaku
1 łyżka masła
1 łyżka siekanej natki pietruszki
2 plastry szynki prosciutto
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej słodkiej papryki
sól do smaku
1/2 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
1 łyżka masła czosnkowego


Udka myjemy i luzujemy z kości
Na rozgrzane masło wrzucamy poszatkowaną cebulkę ,pokrojone kapelusze borowików ,pęczak i pokrojoną w paseczki szynkę ,
Wszystko szybko przesmażamy ,aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez pęczak .Dodajemy natkę ,paprykę pokrojoną w kosteczkę i marchew , mieszamy już nie smażymy .

Następnie doprawiamy mięso podanymi przyprawami i nadziewamy farszem nasze udka .
Nie zbyt dużo bo pęczak jeszcze zwiększy swoją objętość i może nam skóra pęknąć .
Spinamy wykałaczką za skórę ,tak jest najbezpieczniej .
Mięso układamy na foli aluminiowej i na wierzch dajemy łyżkę masła czosnkowego ,szczelnie zamykamy tworząc torebkę i wkładamy do piekarnika na 45min
Po tym czasie mięso podajemy z surówką .
 

Komentarze