szaszłyki z grilla warzywno mięsne


Sposób przygotowania

Marynata ;
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ,najlepiej w słoiczku ,dobrze nim potrząsając by się połączyły .

Mięso kroimy w plastry ,a potem w paski i takie zanurzamy w marynacie ,ja z reguły robię to dzień wcześniej więc na jakieś 24h zostawiamy w lodówce .

Paprykę kroimy w duże kwadraty
Cebulę na pół i potem na ćwiartki by dobrze się trzymała na szpikulcu .
Pieczarki również kroimy na cztery części ,miałam tylko 4 plastry szynki więc po jednej części pieczarki na każdy szaszłyk zawinęłam w nią .

na szpikulec nadziewamy na przemian mięso i warzywa ,ściskając dość ciasno bo wszystko się skurczy .

Pieczemy na grillu do miękkości mięsa .

Składniki

Marynata
  • papyka ostra Prymat 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • pasta peperoni 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • wino białe wytrawne 50 ml
  • sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
Mięso i dodatki
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 2 szt
  • pieczarki 4 szt
  • szynka parmeńska 4 plastry
  • Karczek 300 g







Komentarze