-
oliwa z suszonych pomidorów 4 łyżki
-
czosnek marynowany 5 ząbków/marynata egzotyczna
-
pasta peperoni 1 łyżeczka
-
sól 1/2 łyżeczki
-
rozmaryn 5 listków
-
cząber 2 szczypty
-
pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
-
skrzydełka kurczaka 6 szt
-
borowiki marynowane 2 łyżki
-
suszone pomidory 1 szt
Czosnek przeciskamy przez praskę ,dodajemy oliwę ,podane przyprawy i zioła i pastę peperoni ,łączymy i zostawiamy na chwilkę .
Mięso ;
Skrzydełka myjemy , lotki odcinamy zostawiamy sobie na niedzielny rosół ,a pozostałą część kroimy na pół zyskujemy 2 małe kawałki ,z jednej strony nożem podważamy skórę ,tworząc kieszonkę umieścimy w niej poszatkowane borowiki z pomidorami ,musimy to posiekać nożem bardzo drobno , bo miejsca w skrzydełkach nie ma za dużo ,wystarczy dać po 1/2 łyżeczki .
Tak przygotowane umieszczamy w szklanej misie i zalewamy marynatą ,dobrze dłońmi obtaczamy każdy kawałek ,skrzydełka są małe więc szybko nabiorą smaków .zostawiamy na 2h .
Po tym czasie umieszczamy w naczyniu do zapiekania i przykrywamy folią ,pieczemy ok 45 min w tem 170st ,pod koniec gdy mięso będzie już miękkie ,odkrywamy i zostawiamy by się zrumieniło .
Komentarze
Prześlij komentarz