Skrzydełka z aromatami pod skórką

  • oliwa z suszonych pomidorów 4 łyżki
  • czosnek marynowany 5 ząbków/marynata egzotyczna
  • pasta peperoni 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn 5 listków
  • cząber 2 szczypty
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • skrzydełka kurczaka 6 szt
  • borowiki marynowane 2 łyżki
  • suszone pomidory 1 szt
 Marynata ;

Czosnek przeciskamy przez praskę ,dodajemy oliwę ,podane przyprawy i zioła i pastę peperoni ,łączymy i zostawiamy na chwilkę .

Mięso ;
Skrzydełka myjemy , lotki odcinamy zostawiamy sobie na niedzielny rosół ,a pozostałą część kroimy na pół zyskujemy 2 małe kawałki ,z jednej strony nożem  podważamy skórę  ,tworząc kieszonkę umieścimy w niej poszatkowane borowiki z pomidorami ,musimy to posiekać nożem bardzo drobno , bo miejsca w skrzydełkach nie ma za dużo ,wystarczy dać po 1/2 łyżeczki .


Tak przygotowane umieszczamy w szklanej misie i zalewamy marynatą ,dobrze dłońmi obtaczamy każdy kawałek ,skrzydełka są małe więc szybko nabiorą smaków .zostawiamy na 2h .

Po tym czasie umieszczamy w naczyniu do zapiekania i przykrywamy folią ,pieczemy ok 45 min w tem 170st ,pod koniec gdy mięso będzie już miękkie ,odkrywamy i zostawiamy by się zrumieniło .







Komentarze