Pasta pomidorowo - paprykowa ostra



Sposób przygotowania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną cebulę i szklimy 2 min , po tym czasie wrzucamy bazylię ,pastę paprykową ,pokrojoną papryczkę i mięso mielone ,smażymy ,aż mięsko będzie się ładnie oddzielać od siebie , następnie czas na pomidory z puszki ,wino i przyprawy ,dusimy na minimalnym ogniu bez przykrycia ok 1h ,aż sos będzie miał intensywny kolor i będzie gęsty .

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ,odcedzamy i dodajemy sosu ,mieszamy ,dodajemy ser i czekam aż się ładnie połączy nasza pasta

Składniki

  • cielęcina bez kości 200 g
  • Pomidory krojone z puszki 300 ml
  • papryczka chilli 1 szt
  • pasta peperoni 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • bazylia 10 listków
  • sól czosnkowa 1/2 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • wino białe wytrawne 1/2 szkl
  • oliwa aromatyzowana 5 łyżek/ziołowa
  • makaron świderki 300 g
  • parmezan starty 150 g










Komentarze