Jabłkowa fantazja z bezą migdałową









Lista składników

1 kostka margaryny Kasia
250g cukru
3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
3 jaja
waniliowy cukier 2szt
450 g mąka tortowa
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 jabłka kwaśne


3 białka do bezy / 100g
120 g cukru pudru
3 łyżki migdałów





Miękką Margarynę  ucieramy z cukrem i żółtkami na białą masę .
Białka ubijamy na sztywno .
Do utartej masy dodajemy śmietanę ,cały czas ucierając ,cukier waniliowy .
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem i po łyżce dodajemy do masy ,na sam koniec mieszamy z pianą z białek .

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki ,wciskamy w ciasto dość gęsto .

Beza;

Ubijamy na sztywno białka ,do ubitych dodajemy cukier i cały czas ubijamy aż masa będzie szklista i bardzo gęsta ,następnie dodajemy zmiksowane na proszek migdały ,zostawiamy troszkę do dekoracji .Bezę wykładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na 180st na 20min ,następnie przykrywamy z wierzchu folią by nam się beza nie spaliła i pieczemy jeszcze 20 min w tem 160st ,aczkolwiek to zależy też od piekarnika .











Komentarze