Grillowane kotleciki mielone z peperoni






Składniki

Marynata ;
  • sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • olej 3 łyżki/ o smaku peperoni
  • rozmaryn 10 listków
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona 2 szczypty
  • wino białe wytrawne 3 łyżki
  • papryka 2 szt/peperoni z zalewy
Mięso i dodatki
  • mięso wieprzowe 200 g
  • mięso wołowe 200 g
  • jajko 1 szt




Do tego dania użyłam papryczek pepperoni ,które sama sobie przygotowywuję w różnych zalewach olejowych, octowych .
Więc są to już miękkie papryczki ,które łatwo się kroi i świetnie nadają aromat daniom .
Więc do szklanej miski wlewamy olej z takiej właśnie zalewy ,jest pikantny i aromatyczny ,dodajemy podane przyprawy ,rozmaryn siekamy nożem i nasze miękkie papryczki ,lekko je nożem rozdrobnić, idzie to bez problemu i całość mieszać.
Następnie dodajemy do tej marynaty oba mielone mięsa użyłam łopatki wieprzowej i pieczeniowej wołowiny ,dodałam jajko i dobrze wyrabiamy .
Zostawiamy na co najmniej 5h ,by smaki się połączyły .

Następnie moczymy dłonie w zimnej wodzie i  formujemy kotleciki okrągłe .

Pieczmy na rozgrzanym grillu ok 4min z każdej strony .







Komentarze