Składniki
ciasto;
-
drożdże 50 g
-
mąka tortowa 500 g
-
mleko 250 g
-
cukier waniliowy 1 opakowanie
-
cukier 1 szkl
-
żółtka 6 szt
-
margaryna 125 g
nadzienie ;
-
jabłka 6 szt
-
orzechy włoskie 100 g
-
cynamon 1/2 łyżeczki
-
masło 2 łyżki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki
,odrobiną cukru i zostawiamy by zaczęły pracować .
Następnie topimy margarynę i studzimy
.
Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym
cukrem .
Do żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy , margarynę i
waniliowy cukier ,następnie stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto by ładnie
odchodziło od dłoni .
Zostawiamy je na 1h w ciepłym miejscu by urosło
.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych
oczkach .
Wkłądamy je do garnka z masłem i przesmażamy
,dodajemy do nich orzechy mielone i cynamon ,smażymy ok 7 min do zredukowania
soków .
Gdy ciasto urośnie ,wałkujemy je kilka krotnie
,składając rozwałkowanym placek i znów je wałkujemy ,dzięki temu uzyskujemy
fajną strukturę ,ja robię to 3 razy ,po czym wałkuję już finalny prostokąt i na
cały placem ,oprócz brzegów,wykładamy masę jabłkową ,zwijamy jak struclę makową
,zlepiając brzegi i boki .
Przekładamy do formy i zostawiamy by lekko podrosło
ok 20 min . po tym czasie pieczemy ok 40 min w tem 190st
do suchego patyczka .
Komentarze
Prześlij komentarz