Drożdżowa rolada z jabłkami orzechami i cynamonem










Składniki

ciasto;
  • drożdże 50 g
  • mąka tortowa 500 g
  • mleko 250 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 1 szkl
  • żółtka 6 szt
  • margaryna 125 g
nadzienie ;
  • jabłka 6 szt
  • orzechy włoskie 100 g
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • masło 2 łyżki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki ,odrobiną cukru i zostawiamy by zaczęły pracować .
 
Następnie topimy margarynę i studzimy .
 
Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem .
 
Do żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy , margarynę i waniliowy cukier ,następnie stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto by ładnie odchodziło od dłoni .
 
 
Zostawiamy je na 1h w ciepłym miejscu by urosło .
 
 
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach .
Wkłądamy je do garnka z masłem i przesmażamy ,dodajemy do nich orzechy mielone i cynamon ,smażymy ok 7 min do zredukowania soków .
 
 
Gdy ciasto urośnie ,wałkujemy je kilka krotnie ,składając rozwałkowanym placek i znów je wałkujemy ,dzięki temu uzyskujemy fajną strukturę ,ja robię to 3 razy ,po czym wałkuję już finalny prostokąt i na cały placem ,oprócz brzegów,wykładamy masę jabłkową ,zwijamy jak struclę makową ,zlepiając brzegi i boki .
 
Przekładamy do formy i zostawiamy by lekko podrosło ok 20 min . po tym czasie pieczemy ok 40 min w tem 190st
do suchego patyczka .
 









Komentarze