Drobiowa rolada w panierce serowej















Składniki

Mięso i dodatki
  • filet z kurczaka 2 szt
  • marchew 1/2 szt
  • cebula 1 szt
  • boczek wędzony 100 g
  • kiełbasa 100 g
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • sól 2 szczypty
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • kminek 2 szczypty
  • rozmaryn 5 listków
panierka;
  • ser żółty 150 g
  • mąka pszenna 1 szkl
  • jajka 1 szt





Mięso myjemy ,przecinamy w poprzek by uzyskać 4 płaty ,następnie je rozbijamy na cienki placek .

Cebulę ,marchewkę obieramy i kroimy drobno ,do tego dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę ,dodajemy natkę i mieszamy .

Rozgrzewamy patelnię i na suchą wrzucamy cały farsz ,musimy to lekko przesmażyć ,jakieś 5 min ,dodajemy wszystkie przyprawy oprócz  soli .

Na każdy rozbity płat mięsa kładziemy porcję nadzienia i zwijamy w rulon ,każdy z wierzchu posypujemy tylko solą i zawijamy w folię spożywczą ,na dosłownie 20min ,mocno ściskamy i wkładamy do lodówki .

Po tym czasie mieso rozwijamy i panierujemy , nie musimy niczym spinać ,będzie się dobrze trzymało .

Ser ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z mąką .
Jajko rozbełtujemy i zanurzamy w nim mięso , po czym w mące z serem .

Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy jakieś 7 min ,obracając by się piekło równomiernie .

Podajemy z ziemniaczkami i sałatką .




Komentarze