Domowy aromatyzowany pepperoni i ziołami olej rzepakowy

 




 

Składniki

  • pepperoni 10 szt
  • rozmaryn 2 gałązki /10cm
  • bazylia 4 listki duże
  • olej rzepakowy 250 ml

 

 

 

Sposób przygotowania

Prosty sposób na domy aromatyzowany olej lub oliwę ,tym razem robiłam olej bo do marynat jest lepszy niż oliwa ,ale już do sałatek polecam zrobić z oliwą .

Papryczki musimy upiec więc je w całości wkładamy do piekarnika na 20 min ok 170st ,tak by stały się lekko przypieczone ,poznamy to po tym ,że skórka świetnie odejdzie od miąższu .Studzimy i przkrajamy na pół , po czym usuwamy nasionka ,sam miąższ umieszczamy w słoiku bądż takiej karafce jak moja , następnie dodajemy rozmaryn i bazylię ,zalewamy olejem i zamykamy , po 3 dniach olej nabierze smaku ,a zawartość czyli papryczki i zioła mozemy używać do mięs ,jest to świetny dodatek .

Ja zakupiłam pepperoni po 2zł za 400g była promocja ,szukajcie i

Komentarze