Ciasto malinowo- śmietankowe


 ciasto;
  • jaja 1 szt
  • margaryna 50 g
  • mąka tortowa  300 g
  • cukier 120g
  • mleko 180 ml
  • miód lipowy 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
    Beza ;
    • białka 3 szt
    • cukier puder 1 szkl 
masa;
  • śmietana 30 % 600 ml
  • cukier puder 1/2 szkl
malinowa galaretka
  • maliny 1 L
  • galaretka 2 szt






Sposób przygotowania

Ciasto;

Margarynę ucieramy z jajkiem i cukrem do białości .
Do utartej masy dodajemy miód ,stopniowo mąkę z proszkiem i mleko ,delikatnie by się ciasto nie zważyło ,jeśli zauważycie grudki dosypać mąki ,ma być jednolite ,gładkie dość gęste .

Pianę ubijamy na sztywno ,następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy by była ładna szklista i gęsta masa.


Ciasto wykładamy na foremkę 24cm x 30cm
Na ciasto dajemy pianę ,ale zostawiamy z każdej strony ciasta brzeg ok 2cm ,beza rośnie , potem jest ją ciężko oderwać od brzegów , pieczemy ok 15 min w tem 180st po czym zmniejszamy na 160st i dopiekamy 10 min
Studzimy .


Masa;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , ja używam zawsze 36% .

Galaretki dowolne ,mogą być nawet cytrynowe i tak kolor maliny zmienią ,zalewamy 500ml wody ,mieszamy do rozpuszczenia , po czym do gorącej dodajemy zamrożone maliny , mieszamy energicznie , bo to w momencie nam zacznie tężeć ,jeśli traficie na dobrą galaretkę i stanie się to bardzo szybko ,a jeszcze nie zdążycie wyłożyć jej na ciasto ,należy dolać odrobinę wrzątku .

Na wystudzone ciasto kładziemy śmietanę ,a na nią galaretkę z malinami .

Moja specjalnie jest taka nie równa :)







Komentarze