Ciasto malinowo bezowe


Składniki

ciasto;
  • jajka 1 szt
  • margaryna 1/2 kostki
  • mąka tortowa 300 g
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • cukier 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka/płaska
beza;
  • białka 4 szt
  • cukier 200 g
malinowa galaretka
  • mrożone maliny 1 L
  • galaretka 2 szt
Masa;
  • śmietana 36 % 800 ml najlepiej Pi,ątnica w kubeczku
  • cukier puder 1 szkl
  • amaretto 3 łyżki

Sposób przygotowania

Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto jak kruche ,dzielimy na pół .

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm ja robię to od razu na papierze do pieczenia ,następnie wkładam do formy 24cmx30cm dopasowywuję sobie ciasto do dna już w formie ,odcinając nadmiar , tak by został ładny prostokąt.

Pieczemy w tem 180st 10 min

Drugie ciasto przygotowywujemy identycznie ale będzie z bezą .

Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając ,aż masa będzie szklista i sztywna ,taką wykładamy na drugie ciasto ,zostawiając przy każdym brzegu po 2cm wolnego miejsca , bo beza rośnie i po tem ciężko ją jest ładnie wyjąc by nie spękała.

To drugie ciasto pieczemy 10 min wtem 180st po czym zmniejszamy tem do 160st i pieczemy kolejne 15 min ,ale to zależy od piekarnika , musimy pilnować by beza się nie spaliła .

Oba ciasta studzimy .

Masa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,a na koniec dodajemy amaretto .Masę dzielimy na pół.

Galaretka ;

Galaretki rozpuszczamy obie w 500ml wody , mieszamy aż się dobrze rozpuści ,maliny ,użyłam mrożonych , wrzucamy do gorącej galaretki ,mieszamy i od razu należy ją wykładać na ciasto,gdyż bardzo szybko tężeje ,zdążymy tylko przemieszać kilka razy ,maliny lekko się rozpadną i już będzie  zastygała  ,można jeśli nie zdążycie ,dolać ciut wrzątku i znów zamieszać ,tak by można było łyżką wykładać ją na masę .

Jeśli użyjecie świeżych malin ,to przemieszać kilka razy , by nam  całkiem się  nie rozpadły i należy poczekać ,aż galaretka zacznie tężeć ,w tedy dopiero wylać na ciasto z masą .

Składanie ciasta ;

Ciasto bez bezy > masa > galaretka > masa > ciasto z bezą na górę .

Schładzamy i podajemy








Komentarze