Składniki
ciasto;
-
jajka 1 szt
-
margaryna 1/2 kostki
-
mąka tortowa 300 g
-
miód prawdziwy 1 łyżka
-
cukier 1/2 szkl
-
cukier waniliowy 1 opakowanie
-
soda oczyszczona 1 łyżeczka/płaska
beza;
-
białka 4 szt
-
cukier 200 g
malinowa galaretka
-
mrożone maliny 1 L
-
galaretka 2 szt
Masa;
-
śmietana 36 % 800 ml najlepiej Pi,ątnica w kubeczku
-
cukier puder 1 szkl
-
amaretto 3 łyżki
Sposób przygotowania
Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto jak kruche ,dzielimy na pół .
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm ja robię to od razu na papierze do pieczenia ,następnie wkładam do formy 24cmx30cm dopasowywuję sobie ciasto do dna już w formie ,odcinając nadmiar , tak by został ładny prostokąt.
Pieczemy w tem 180st 10 min
Drugie ciasto przygotowywujemy identycznie ale będzie z bezą .
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając ,aż masa będzie szklista i sztywna ,taką wykładamy na drugie ciasto ,zostawiając przy każdym brzegu po 2cm wolnego miejsca , bo beza rośnie i po tem ciężko ją jest ładnie wyjąc by nie spękała.
To drugie ciasto pieczemy 10 min wtem 180st po czym zmniejszamy tem do 160st i pieczemy kolejne 15 min ,ale to zależy od piekarnika , musimy pilnować by beza się nie spaliła .
Oba ciasta studzimy .
Masa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,a na koniec dodajemy amaretto .Masę dzielimy na pół.
Galaretka ;
Galaretki rozpuszczamy obie w 500ml wody , mieszamy aż się dobrze rozpuści ,maliny ,użyłam mrożonych , wrzucamy do gorącej galaretki ,mieszamy i od razu należy ją wykładać na ciasto,gdyż bardzo szybko tężeje ,zdążymy tylko przemieszać kilka razy ,maliny lekko się rozpadną i już będzie zastygała ,można jeśli nie zdążycie ,dolać ciut wrzątku i znów zamieszać ,tak by można było łyżką wykładać ją na masę .
Jeśli użyjecie świeżych malin ,to przemieszać kilka razy , by nam całkiem się nie rozpadły i należy poczekać ,aż galaretka zacznie tężeć ,w tedy dopiero wylać na ciasto z masą .
Składanie ciasta ;
Ciasto bez bezy > masa > galaretka > masa > ciasto z bezą na górę .
Schładzamy i podajemy
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto jak kruche ,dzielimy na pół .
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm ja robię to od razu na papierze do pieczenia ,następnie wkładam do formy 24cmx30cm dopasowywuję sobie ciasto do dna już w formie ,odcinając nadmiar , tak by został ładny prostokąt.
Pieczemy w tem 180st 10 min
Drugie ciasto przygotowywujemy identycznie ale będzie z bezą .
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając ,aż masa będzie szklista i sztywna ,taką wykładamy na drugie ciasto ,zostawiając przy każdym brzegu po 2cm wolnego miejsca , bo beza rośnie i po tem ciężko ją jest ładnie wyjąc by nie spękała.
To drugie ciasto pieczemy 10 min wtem 180st po czym zmniejszamy tem do 160st i pieczemy kolejne 15 min ,ale to zależy od piekarnika , musimy pilnować by beza się nie spaliła .
Oba ciasta studzimy .
Masa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,a na koniec dodajemy amaretto .Masę dzielimy na pół.
Galaretka ;
Galaretki rozpuszczamy obie w 500ml wody , mieszamy aż się dobrze rozpuści ,maliny ,użyłam mrożonych , wrzucamy do gorącej galaretki ,mieszamy i od razu należy ją wykładać na ciasto,gdyż bardzo szybko tężeje ,zdążymy tylko przemieszać kilka razy ,maliny lekko się rozpadną i już będzie zastygała ,można jeśli nie zdążycie ,dolać ciut wrzątku i znów zamieszać ,tak by można było łyżką wykładać ją na masę .
Jeśli użyjecie świeżych malin ,to przemieszać kilka razy , by nam całkiem się nie rozpadły i należy poczekać ,aż galaretka zacznie tężeć ,w tedy dopiero wylać na ciasto z masą .
Składanie ciasta ;
Ciasto bez bezy > masa > galaretka > masa > ciasto z bezą na górę .
Schładzamy i podajemy
Komentarze
Prześlij komentarz