Bułeczki drożdżowe z jabłkiem cynamonem




Składniki

ciasto;
  • drożdże 50 g
  • mąka 500 g
  • jaja 5 szt
  • cukier 1 szkl
  • wanilia 1 szt .laska
  • margaryna 1/2 szt
nadzienie ;
  • jabłka 6 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 1 łyżka
  • migdały 1 łyżka








 Mleko podgrzewamy by było letnie do letniego dodajemy pokruszone drożdże ,łyżkę cukru ,3 łyżki mąki i mieszamy ,zostawiamy by zaczyn ruszył .
W tym czasie topimy margarynę by ostygła .
Jaja ucieramy do białości z resztą cukru ,dodajemy do nich zimną margarynę i zaczyn drożdżowy ,następnie ziarenka z całej wanilii ,stopniowo mąkę aż powstanie ciasto ,które łatwo odchodzi od ręki ,zostawiamy do wyrośnięcia .

Gdy wyrośnie po ok 1h wałkujemy na prostokątny placek .

Nadzienie ;
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach ,jeśli są soczyste odciskamy sok .
Orzechy , migdały mielimy i dodajemy do jabłek razem z cynamonem .
Takie nadzienie wykładamy na ciasto ,zwijamy jak na roladę ,dobrze zlepiając końce i boki ,a następnie kroimy w 1 cm plastry ,kładziemy je na leżąco na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,zostawiamy na 15 min by podrosły , po czym pieczemy ok 25 min w tem 180st .











Komentarze