Babka marmurkowa z rumem




Składniki

  • jaja 2 szt
  • mąka tortowa 250 g
  • cukier 1 szkl
  • rum 5 łyżek
  • wanilia 1/2 laski
  • kakao 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • margaryna 200 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa 100 ml
  • płatki migdałowe 2 łyżki do dekoracji










 Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek .
Margarynę ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii na białą masę ,następnie dodajemy żółtka po jednym i nadal ucieramy na małych obrotach .
Teraz dodajemy rum .
Mąkę mieszamy z proszkiem i po łyżce dodajemy do utartej masy .
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy .

Na koniec masę dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy kakao ,a do drugiej mąkę ziemniaczaną ,mieszamy łyżką i wykładamy do formy z kominkiem ,kładąc na zmianę raz łyżkę ciemnego ciasta raz białego .
Moja foremka ma ok 28cm i wysokosć 10cm pieczemy ok 45min to tzw. suchego patyczka .

Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałów .




Komentarze