Składniki
-
jaja 2 szt
-
mąka tortowa 250 g
-
cukier 1 szkl
-
rum 5 łyżek
-
wanilia 1/2 laski
-
kakao 2 łyżki
-
mąka ziemniaczana 2 łyżki
-
margaryna 200 g
-
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-
polewa czekoladowa 100 ml
-
płatki migdałowe 2 łyżki do dekoracji
Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek .
Margarynę ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii na białą masę ,następnie dodajemy żółtka po jednym i nadal ucieramy na małych obrotach .
Teraz dodajemy rum .
Mąkę mieszamy z proszkiem i po łyżce dodajemy do utartej masy .
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy .
Na koniec masę dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy kakao ,a do drugiej mąkę ziemniaczaną ,mieszamy łyżką i wykładamy do formy z kominkiem ,kładąc na zmianę raz łyżkę ciemnego ciasta raz białego .
Moja foremka ma ok 28cm i wysokosć 10cm pieczemy ok 45min to tzw. suchego patyczka .
Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałów .
Margarynę ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii na białą masę ,następnie dodajemy żółtka po jednym i nadal ucieramy na małych obrotach .
Teraz dodajemy rum .
Mąkę mieszamy z proszkiem i po łyżce dodajemy do utartej masy .
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy .
Na koniec masę dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy kakao ,a do drugiej mąkę ziemniaczaną ,mieszamy łyżką i wykładamy do formy z kominkiem ,kładąc na zmianę raz łyżkę ciemnego ciasta raz białego .
Moja foremka ma ok 28cm i wysokosć 10cm pieczemy ok 45min to tzw. suchego patyczka .
Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałów .
Komentarze
Prześlij komentarz