Składniki
Bulion;
-
udko z kurczaka 1 szt
-
woda 1.5 L
-
cebula 1 szt
-
sól 1/2 łyżeczki
-
seler 1 gałązka
-
natka pietruszki 2 gałązki
-
pieprz czarny ziarnisty 10 szt
-
ziele angielskie 3 szt
-
cukier 1 szczyptasól do smaku
dodatki ;
-
groszek konserwowy 100 g
-
jajko 1 szt
-
żelatyna spożywcza 5 łyżeczek /na 800ml płynu będzie ok
-
natka pietruszki 3 gałązki
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy umyte udko ,doprowadzamy do wrzenia .
Cebulę obieramy i przypalamy na ogniu dodajemy do buliony ,
Marchew obieramy wrzucamy w całości .
Dodajemy w całości seler i natkę ,ja jeszcze dodaję magę ale świeżą z krzaczka w ogrodzie ,następnie sól , pieprz i ziele ,cukier i na wolnym ogniu do uzyskania ok 800 ml bulionu gotujemy .
Następnie wyciągamy mięso i marchew
Bulion przecedzamy i dodajemy do niego żelatynę i mieszamy aż się rozpuści .
Mięso studzimy ,marchew również i kroimy na małe kawałki .
Jajko gotujemy w wodzie na twardo .
Groszek odcedzamy na sitku
Paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę .
Galaretkę będziemy robić w skorupkach po jajkach ,więc dobrze jest wcześniej sobie przygotować wydmuszki ,ale tak by miały tylko jeden otwór ,można zrobić większy ok 1cm i z powodzeniem sie to uda .
Na dno każdej wydmuszki wrzucamy listek natki ,następnie kolejno warzywa i mięso ,według uznania i proporcji ,na koniec wlewamy delikatnie bulion .
Ja sobie wydmuszki ułożyłam w wytłoczkach po jajkach by ładnie i bezpiecznie stały .
tak przygotowane umieszczamy w lodówce .
Cebulę obieramy i przypalamy na ogniu dodajemy do buliony ,
Marchew obieramy wrzucamy w całości .
Dodajemy w całości seler i natkę ,ja jeszcze dodaję magę ale świeżą z krzaczka w ogrodzie ,następnie sól , pieprz i ziele ,cukier i na wolnym ogniu do uzyskania ok 800 ml bulionu gotujemy .
Następnie wyciągamy mięso i marchew
Bulion przecedzamy i dodajemy do niego żelatynę i mieszamy aż się rozpuści .
Mięso studzimy ,marchew również i kroimy na małe kawałki .
Jajko gotujemy w wodzie na twardo .
Groszek odcedzamy na sitku
Paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę .
Galaretkę będziemy robić w skorupkach po jajkach ,więc dobrze jest wcześniej sobie przygotować wydmuszki ,ale tak by miały tylko jeden otwór ,można zrobić większy ok 1cm i z powodzeniem sie to uda .
Na dno każdej wydmuszki wrzucamy listek natki ,następnie kolejno warzywa i mięso ,według uznania i proporcji ,na koniec wlewamy delikatnie bulion .
Ja sobie wydmuszki ułożyłam w wytłoczkach po jajkach by ładnie i bezpiecznie stały .
tak przygotowane umieszczamy w lodówce .
Komentarze
Prześlij komentarz