Warzywno mięsna galaretka w jajkach










Składniki

Bulion;
  • udko z kurczaka 1 szt
  • woda 1.5 L
  • cebula 1 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • seler 1 gałązka
  • natka pietruszki 2 gałązki
  • pieprz czarny ziarnisty 10 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • cukier 1 szczypta
     sól do smaku  
dodatki ;
  • groszek konserwowy 100 g
  • jajko 1 szt
  • żelatyna spożywcza 5 łyżeczek /na 800ml płynu będzie ok 
  • natka pietruszki 3 gałązki
     






 Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy umyte udko ,doprowadzamy do wrzenia .
Cebulę obieramy i przypalamy na ogniu dodajemy do buliony ,
Marchew obieramy wrzucamy w całości .
Dodajemy w  całości seler i natkę  ,ja jeszcze dodaję magę ale świeżą z krzaczka w ogrodzie ,następnie sól , pieprz i ziele ,cukier i na wolnym ogniu do uzyskania ok 800 ml bulionu gotujemy .


Następnie wyciągamy mięso i marchew
 Bulion przecedzamy i  dodajemy do niego  żelatynę i mieszamy aż się rozpuści .

Mięso studzimy ,marchew również i kroimy na małe kawałki .
Jajko gotujemy w wodzie na twardo .
Groszek odcedzamy na sitku
Paprykę konserwową  kroimy w drobną kosteczkę .
Galaretkę będziemy robić w skorupkach po jajkach ,więc dobrze jest wcześniej sobie przygotować wydmuszki ,ale tak by miały tylko jeden otwór ,można zrobić większy ok 1cm i z powodzeniem sie to uda .

Na dno każdej wydmuszki wrzucamy listek natki ,następnie kolejno warzywa i mięso ,według uznania i proporcji ,na koniec wlewamy delikatnie bulion .

Ja sobie wydmuszki ułożyłam w wytłoczkach po jajkach  by ładnie i bezpiecznie stały .

tak przygotowane umieszczamy w lodówce .









Komentarze