Sernik z brzoskwiniami i migdałami
1kg sera białego
6 jaj
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
1/2 kostki margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
migdały do posypania
1 puszka brzoskwiń
Ser mielimy 3 x
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na
puszysta białą masę .
Następnie dodajemy partiami ser ,cały czas
ucierając
Z laski wanili wydrążamy nasionka i
dodajemy do masy serowej .
Białka ubijamy osobno na sztywno i
delikatnie mieszamy z masą
Na koniec dodajemy łyzkę mąki ziemniaczanej
.
Brzoskwinie kroimy w ósemki
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy
26cm ,brzoskwinie układamy wciskając lekko w serową masę
wierzch posypujemy migdałami i pieczemy w
tem 170st ok 1,5h
Jeśli wierzch nam się bardzo rumieni z góry
przykrywamy też papierem do pieczenia .
Studzimy w piekarniku ,nie wyciągamy od
razu .
Komentarze
Prześlij komentarz