Składniki
Marynata
-
mielony kminek Prymat 1 łyżka
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
-
sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
-
olej rzepakowy 5 łyżek
Mięso i dodatki
-
śliwki suszone 20 szt
-
prawdziwki 20 kawałków
-
wino czerwone wytrawne 100 ml
-
schab 700 g
Marynata;
Mieszamy przyprawy ze sobą i z olejem
Mięso nacieramy ,robimy nożem dziurkę przez cały schab wbijając nóż w mięso w pionie i nacinamy je na boki po1cm uzyskując otwór na śliwki ,do środka również staramy się dać przyprawy ,inaczej wyjdzie nam mięso aromatyczne tylko po wierzchu.Tak przygotowane najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Śliwki namaczamy w winie ,gdy zmiękną i będzie je można łatwo rozciągnąć do każdej wkładamy kawałek prawdziwka ,ja użyłam takich ze słoika ,mam w zalewie octowo-olejowej i takie są najsmaczniejsze ,ale można tez użyć mrożone ,bądż najlepiej świeże ,ale jeszcze nie ma na nie sezonu .
Każda śliwka powinna mieć grzybka i takimi nadziewamy schab ,wciskając do środka mięsa w wycięty otwór .
Mięso nadziane obsmażamy na patelni na łyżce oleju by zamknąć pory i zachować soczystość suchego mięsa .
Tak przygotowane ląduje w naczyniu do zapiekania do piekarnika na ok 1h .
Wino które zostało z ,moczenia śliwek wlewamy również do naczynia w którym będzie się piekło mięso .Zyskamy wyrazisty smak i aromat .
Podałam z duszoną marchewką i pączusiami ziemniaczanymi .
Mieszamy przyprawy ze sobą i z olejem
Mięso nacieramy ,robimy nożem dziurkę przez cały schab wbijając nóż w mięso w pionie i nacinamy je na boki po1cm uzyskując otwór na śliwki ,do środka również staramy się dać przyprawy ,inaczej wyjdzie nam mięso aromatyczne tylko po wierzchu.Tak przygotowane najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Śliwki namaczamy w winie ,gdy zmiękną i będzie je można łatwo rozciągnąć do każdej wkładamy kawałek prawdziwka ,ja użyłam takich ze słoika ,mam w zalewie octowo-olejowej i takie są najsmaczniejsze ,ale można tez użyć mrożone ,bądż najlepiej świeże ,ale jeszcze nie ma na nie sezonu .
Każda śliwka powinna mieć grzybka i takimi nadziewamy schab ,wciskając do środka mięsa w wycięty otwór .
Mięso nadziane obsmażamy na patelni na łyżce oleju by zamknąć pory i zachować soczystość suchego mięsa .
Tak przygotowane ląduje w naczyniu do zapiekania do piekarnika na ok 1h .
Wino które zostało z ,moczenia śliwek wlewamy również do naczynia w którym będzie się piekło mięso .Zyskamy wyrazisty smak i aromat .
Podałam z duszoną marchewką i pączusiami ziemniaczanymi .
Komentarze
Prześlij komentarz