Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i myjemy ,osuszamy.
kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu Bosch .
Cebulę obieramy dodajemy do ziemniaków.Do tego natka ,przyprawy, mąkę,jajko i wszystko rozdrabniamy na bardzo drobno .
Szynkę kroimy w paseczki lub kosteczkę .
Ser ścieramy na grubych oczkach ,ja użyłam Szafira długo dojrzewającego .
Łączymy wszystko razem i na rozgrzanym oleju smażymy placki ,nakładając 1 łyżkę i lekko ją spłaszczając ,placki grube są nie smaczne ,za cienkie są zbyt tłuste powinny mieć ok 5mm.
Podajemy z sosami .
kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu Bosch .
Cebulę obieramy dodajemy do ziemniaków.Do tego natka ,przyprawy, mąkę,jajko i wszystko rozdrabniamy na bardzo drobno .
Szynkę kroimy w paseczki lub kosteczkę .
Ser ścieramy na grubych oczkach ,ja użyłam Szafira długo dojrzewającego .
Łączymy wszystko razem i na rozgrzanym oleju smażymy placki ,nakładając 1 łyżkę i lekko ją spłaszczając ,placki grube są nie smaczne ,za cienkie są zbyt tłuste powinny mieć ok 5mm.
Podajemy z sosami .
Składniki
-
ziemniaki 500 g
-
szynka parmeńska 4 plastry
-
jajka 1 szt
-
cebula 1 szt
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
sól 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
mąka 2 łyżki
-
olej do smażenia 1 szkl
Komentarze
Prześlij komentarz