Morszczuk w zalewie pomidorowej


Sposób przygotowania

Rybę jeśli mamy rozmrażaną to osuszamy ręcznikiem papierowym ,doprawiamy solą i pieprzem ,następnie każdą obtaczamy w mące i jajku potem w bułce tartej i pieczemy do zrumieniania na oleju .


Zalewa;

Do garnka wlewamy wodę i ocet ,dodajemy poszatkowaną cebulę i wszystkie podane przyprawy wraz z przecierem .

Zagotować i gotować 5 minut

Rybę ja wkładam do słoików ,jeśli robicie na konkretną imprezę to przełożyć ją do szklanej miski i zalać zalewą .

Jeśli do słoików to zalewamy w każdym porcję ryby i zakręcamy na gorąco ,tak możemy ją przechowywać ok miesiąca i wyjąć przy nie spodziewanych gościach .

Składniki

ryba;
  • filet z morszczuka 1 kg
  • mąka 1 szkl
  • jaja 3 szt
  • bułka tarta 2 szkl
  • olej do smażenia 1/2 szkl
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
marynata;
  • ocet 1/2 szkl
  • woda 1 i 1/2 L
  • pieprz czarny ziarnisty 10 szt
  • ziele angielskie 5 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • sól 1 łyżka
  • cukier 5 łyżek
  • przecier pomidorowy 200 g
  • cebula 3 szt
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki


Komentarze