Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości ,mielimy bądż przeciskamy przez praskę i studzimy .
Dodajemy masło i mieszamy , teraz czas na przyprawy i żółtka , mąkę ,wszystko mieszamy ręką wyrabiamy jak ciasto .
Pianę ubijamy na sztywno i dodajemy do ziemniaczanej masy ,jeśli jest zbyt lużne dodajemy mąki .
Ciasto ma mieć konsystencję taką by samo nie spadało z łyżki ,musimy rzucać je na rozgrzany ,głęboki olej przy pomocy dwóch łyżek ,jedną z drugiej zsuwać do oleju porcję masy ,smażyć na złoty kolor .
Podaję je do każdego dania mięsnego .
Dodajemy masło i mieszamy , teraz czas na przyprawy i żółtka , mąkę ,wszystko mieszamy ręką wyrabiamy jak ciasto .
Pianę ubijamy na sztywno i dodajemy do ziemniaczanej masy ,jeśli jest zbyt lużne dodajemy mąki .
Ciasto ma mieć konsystencję taką by samo nie spadało z łyżki ,musimy rzucać je na rozgrzany ,głęboki olej przy pomocy dwóch łyżek ,jedną z drugiej zsuwać do oleju porcję masy ,smażyć na złoty kolor .
Podaję je do każdego dania mięsnego .
Składniki
-
ziemniaki 400 g
-
mąka pszenna 4 łyżki
-
jaja 2 szt
-
masło 1 łyżka
-
sól 2 szczypty
-
pieprz 2 szczypty
-
kminek mielony 1/2 łyżeczki
-
olej do smażenia 700 ml
Komentarze
Prześlij komentarz