Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do
miękkości i od razu odcedzamy i ubijamy bądż przeciskamy przez praskę
,gorących raczej nie mielimy w maszynce elektrycznej .
Fasolę odcedzamy i miksujemy na papkę ,dodajemy do niej pastę ostrą peproni ,przyprawy i całość łączymy z ziemniakami ,teraz całą masę dzielimy na 4 części i wyjmując jedną w to miejsce dajemy mąkę ,powinno byc to ok 120g ale zależy to od mączności ziemniaków .
Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto ,gdy będzie się dało ładnie już wałkować ciasto jest gotowe do formowania .
Wałkujemy na 5mm i wycinamy foremkami dowolne kształty u mnie były gwiazdki .
Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 1 min od wypłynięcia .
Podajemy gorące z oliwą i parmezanem .
Fasolę odcedzamy i miksujemy na papkę ,dodajemy do niej pastę ostrą peproni ,przyprawy i całość łączymy z ziemniakami ,teraz całą masę dzielimy na 4 części i wyjmując jedną w to miejsce dajemy mąkę ,powinno byc to ok 120g ale zależy to od mączności ziemniaków .
Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto ,gdy będzie się dało ładnie już wałkować ciasto jest gotowe do formowania .
Wałkujemy na 5mm i wycinamy foremkami dowolne kształty u mnie były gwiazdki .
Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 1 min od wypłynięcia .
Podajemy gorące z oliwą i parmezanem .
Składniki
-
ziemniaki 300 g
-
mąka ziemniaczana 120 g
-
jaja 1 szt
-
pasta peperoni 1 łyżka
-
fasola czerwona z puszki 4 łyżki
-
sól 2 szczypty
-
czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
-
oliwa z oliwek 5 łyżek
-
parmezan 100 g
Komentarze
Prześlij komentarz