Kluseczki gwiazdki z pastą paprykową i musem z czerwonej fasoli


Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy do miękkości i od razu odcedzamy i ubijamy bądż przeciskamy przez praskę ,gorących raczej nie mielimy w maszynce elektrycznej .

Fasolę odcedzamy i miksujemy na papkę ,dodajemy do niej pastę ostrą peproni ,przyprawy i całość łączymy z ziemniakami ,teraz całą masę dzielimy na 4 części i wyjmując jedną w to miejsce dajemy mąkę ,powinno byc to ok 120g ale zależy to od mączności ziemniaków .

Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto ,gdy będzie się dało ładnie już wałkować ciasto jest gotowe do formowania .

Wałkujemy na 5mm i wycinamy foremkami dowolne kształty u mnie były gwiazdki .

Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 1 min od wypłynięcia .

Podajemy gorące z oliwą i parmezanem .

Składniki

  • ziemniaki 300 g
  • mąka ziemniaczana 120 g
  • jaja 1 szt
  • pasta peperoni 1 łyżka
  • fasola czerwona z puszki 4 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • parmezan 100 g








Komentarze