Gulasz mięsno warzywny z pęczakiem


Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę 2cm x 2cm i przesmażamy na klarowanym maśle razem z poszatkowaną cebulą .

Gdy soki odparują i mięso zacznie się przypiekać dodajemy wszystkie przyprawy ,ciągle mieszając je smażymy dalej .

Następnie zalewamy wodą ok 1L i dodajemy pokrojone grzyby paprykę i pastę peperoni ,nastepnie poszatkowany seler naciowy i dusimy na małym ogniu ok 1h do odparowania soku i zmięknięcia mięsa .


Na koniec lekko zagęszczamy mąką i śmietaną mięszając je obie z odrobiną sosu w kubku ,po czym wlewamy do całości i zagotowywujemy ok 1 min.

Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu .

Składniki

  • łopatka bez kości 200 g
  • mięso cielęce z łopatki 150 g
  • pasta peperoni 2 łyżki
  • papryka czerwona 1 szt
  • grzyby leśne 100 g
  • seler naciowy 2 łyżki
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • cebula 2 szt
  • masło 2 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • kasza pęczak 2 szkl





Komentarze