Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę 2cm x
2cm i przesmażamy na klarowanym maśle razem z poszatkowaną cebulą .
Gdy soki odparują i mięso zacznie się przypiekać dodajemy wszystkie przyprawy ,ciągle mieszając je smażymy dalej .
Następnie zalewamy wodą ok 1L i dodajemy pokrojone grzyby paprykę i pastę peperoni ,nastepnie poszatkowany seler naciowy i dusimy na małym ogniu ok 1h do odparowania soku i zmięknięcia mięsa .
Na koniec lekko zagęszczamy mąką i śmietaną mięszając je obie z odrobiną sosu w kubku ,po czym wlewamy do całości i zagotowywujemy ok 1 min.
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu .
Gdy soki odparują i mięso zacznie się przypiekać dodajemy wszystkie przyprawy ,ciągle mieszając je smażymy dalej .
Następnie zalewamy wodą ok 1L i dodajemy pokrojone grzyby paprykę i pastę peperoni ,nastepnie poszatkowany seler naciowy i dusimy na małym ogniu ok 1h do odparowania soku i zmięknięcia mięsa .
Na koniec lekko zagęszczamy mąką i śmietaną mięszając je obie z odrobiną sosu w kubku ,po czym wlewamy do całości i zagotowywujemy ok 1 min.
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu .
Składniki
-
łopatka bez kości 200 g
-
mięso cielęce z łopatki 150 g
-
pasta peperoni 2 łyżki
-
papryka czerwona 1 szt
-
grzyby leśne 100 g
-
seler naciowy 2 łyżki
-
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
curry 1 łyżeczka
-
cebula 2 szt
-
masło 2 łyżki
-
śmietana 2 łyżki
-
mąka 1 łyżka
-
kasza pęczak 2 szkl
Komentarze
Prześlij komentarz