Drożdżowy kwiat z jabłkiem i serem










 ciasto;
  • drożdże 50 g
  • mleko 1 szkl
  • cukier brązowy 1/2 szkl
     
  • wanilia laski 1.2 szt
  • margaryna 1/2 szt
  • jaja 6 szt
  • mąka tortowa 3 szkl
nadzienie ;
  • jabłka 2 szt
  • biały ser 5 łyżek
  • cukier 2 łyżki
  • wanilia 1 szczypta


 Ciasto;
Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem .
Drożdże rozpuszczamy w mleku ,dodajemy odrobinę cukru i 3 łyzki mąki ,zostawiamy by zaczyn zaczął pracować .
Margarynę topimy i studzimy .
Do ubitych jaj dodajemy wanilię ,zaczyn drożdżowy ,tłuszcz i mąkę ,wyrabiamy na gładkie ciasto ,ale nie zbyt zbite .
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h .
Po tym czasie wałkujemy na placek o grubości 1cm cienszy się nie będzie chciał formować !
Z ciasta wykrajamy dwa koła ,ja odrysowałam od miski szklanej .

Nadzienie ;
Ser mieszamy z cukrem i wanilią ,jabłka obieramy i albo ścieramy na grubych oczkach ,ale puszczają sok ,albo tak jak ja zrobiłam kroimy w ósemki o grubości ok 1cm .

Na jednym kole z ciasta układamy na środku łyżkę sera ,następnie w około tworząc rondo ,ale nie przy samym brzegu .Na ser układamy jabłko ,przykrywamy drugim ciastem ,na środek tam gdzie jest ser ,kładziemy szklankę by nam się dobrze środek zaznaczył ,boki zlepiamy widelcem i nacinamy w koło tworząc kwiat z kawałków po ok 2cm ,następnie każdy nacięty kawałek stawiamy pionowo ,tak układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min w tem.180st .







Komentarze