Lista składników
1/2 kostka margaryny Kasia
3 jaja
1 i 1/3 szkl mąki
150g miodu lipowego
50 g musu kasztanowego
1/2 szkl cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
1 łyżeczka sody
Jak zrobić?
Kasię ucieramy na białą masę z cukrem .Następnie
dodajemy żółtka i nadal ucieramy .
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad parą .
Do utartych żółtek dodajemy miód , śmietanę ,mus kasztanowy i stopioną
czekoladę .
Na koniec mąka z sodą .
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy lekko mieszamy .
Pieczemy w foremce do babki ok 45min wtem 180st .
Gdy wystgnie można posypać cukrem pudrem , bądż rozpuszczoną gorzką
czekoladą ,ciasto jest słodkie więc się fajnie to równoważy .
Udekorowałam żurawiną ,miętą i jadalnymi fiołkami .
Komentarze
Prześlij komentarz