1 puszka brzoskwinie ok 2 łyżek do smaku cukier puder śmietana 36 % 600 ml 5 łyżek ajerkoniaku
Jaja ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią
Margarynę topimy i studzimy , po czym wlewamy stopniowo do masy , nadal
ucierając . Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy ,a na koniec
mleko , rum i sok pomarańczowy wlewamy kolejno wolnym strumieniem ,zależy od mąki i wielkości jaj , czasem należy dać mąki miej ,czasem więcej . Na koniec dodajemy płatki migdałów lekko mieszamy . Ciasto wylewamy do foremki 27x35cm i pieczemy ok 35min w tem 180st .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem .Dodajemy ajerkoniak . Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do śmietany .
Całość wykładamy na zimne ciasto i posypujemy cynamonem . Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz