Przejdź do głównej zawartości
Ciasto Migdałowe pod pierzynką
Składniki ciasto ;
4 szt Jaja
2 szkl Mąka tortowa
1/2 szt Margaryna
1 szkl Cukier puder
1/2 szkl Mleko
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
5 łyżek rumu
2 łyżki soku pomarańczowego
1/2 laski wanilii
Migdały 4 łyżki
Masa ;
1 puszka brzoskwinie
ok 2 łyżek do smaku cukier puder
śmietana 36 % 600 ml
5 łyżek ajerkoniaku
Jaja ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią
Margarynę topimy i studzimy , po czym wlewamy stopniowo do masy , nadal
ucierając . Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy ,a na koniec
mleko , rum i sok pomarańczowy wlewamy kolejno wolnym strumieniem
,zależy od mąki i wielkości jaj , czasem należy dać mąki miej ,czasem więcej .
Na koniec dodajemy płatki migdałów lekko mieszamy .
Ciasto wylewamy do foremki 27x35cm i pieczemy ok 35min w tem 180st .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem .Dodajemy ajerkoniak .
Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do śmietany .
Całość wykładamy na zimne ciasto i posypujemy cynamonem .
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz