- jaja 2 szt
-
mąka tortowa 280 g
-
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-
płatki migdałowe 1 łyżka
-
rum 3 łyzki
-
kakao 1 łyżka
-
wiśnie 1/2 szkl
-
polewa czekoladowa 1/2 szkl
-
wanilia 1/2 laski
Margarynę ucieramy z cukrem do białości .
Nastepnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając.
Wanilię rozcinamy na pół i wyciągamy ziarenka ,dodajemy do masy .
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy ,na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami .
Ciasto dzielimy na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao i rum delikatnie mieszamy .
Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą ,chyba ,że mamy sylikonową to nie trzeba ,nakładamy po 1 łyżce na zmianę dwa kolory ciasta .
Wiśnie odsączamy z syropu i dodajemy do ciasta lekko wciskając w środek ,nie za dużo ,kilka zostawiamy do dekoracji .
Babkę pieczemy ok 45min w tem 180 st do suchego patyczka
Moja foremka miała 20cm na ok 20cm.
Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy wiśniami i płatkami migdałów.
Nastepnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając.
Wanilię rozcinamy na pół i wyciągamy ziarenka ,dodajemy do masy .
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy ,na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami .
Ciasto dzielimy na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao i rum delikatnie mieszamy .
Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą ,chyba ,że mamy sylikonową to nie trzeba ,nakładamy po 1 łyżce na zmianę dwa kolory ciasta .
Wiśnie odsączamy z syropu i dodajemy do ciasta lekko wciskając w środek ,nie za dużo ,kilka zostawiamy do dekoracji .
Babkę pieczemy ok 45min w tem 180 st do suchego patyczka
Moja foremka miała 20cm na ok 20cm.
Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy wiśniami i płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz