Wiosenny kopiec kreta


Lista składników

75 g margaryny Kasia
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 łyżek rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
2 serki mascarpone czyli 500g
4 żółtka
800 ml śmietany 36% czyli 4 opakowania po 200g
3 łyżki amaretto
mięta do dekoracji młode gałązki
5 łyżek cukru pudru

Jak zrobić?

Jaja ubijamy z cukrem do białości, następnie topimy margarynę i studzimy, wolnym strumieniem wlewamy do ubitych jaj.Kawę rozpuszczamy w rumie i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem i delikatnie dodajemy do ciasta ,mieszając łyżką. Wylewamy do okrągłej formy o średnicy 28cm i pieczemy ok 25 min w tem 180st, do suchego patyczka, studzimy . Masa;Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru nad parą, następnie nadal ubijając stawiamy do garnka z zimną wodą i ubijamy aż ostygną ,gdy będą zimne mieszamy z serkami mascarpone. Osobno z resztą cukru ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy amaretto i masę jajeczno-serową, mieszamy. Z ciasta łyżką zaznaczamy sobie od brzegu 2cm i wydrążamy środek, ale nie robiąc dziury na wylot, po prostu robimy lekkie wgłębienie, wyciągnięte ciasto dajemy do miski i rękoma kruszymy. Teraz całą masę wykładamy na ciasto tworząc lekki kopczyk, następnie osypujemy całość pokruszonym ciastem, lekko dociskając
Temperatura piekarnika : 180 st. C
Czas pieczenia: 25 min
Trudność: łatwe








Komentarze