Lista składników
75 g margaryny Kasia
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 łyżek rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
2 serki mascarpone czyli 500g
4 żółtka
800 ml śmietany 36% czyli 4 opakowania po 200g
3 łyżki amaretto
mięta do dekoracji młode gałązki
5 łyżek cukru pudru
Jak zrobić?
Jaja
ubijamy z cukrem do białości, następnie topimy margarynę i studzimy,
wolnym strumieniem wlewamy do ubitych jaj.Kawę rozpuszczamy w rumie i
dodajemy do masy jajecznej. Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem i
delikatnie dodajemy do ciasta ,mieszając łyżką. Wylewamy do okrągłej
formy o średnicy 28cm i pieczemy ok 25 min w tem 180st, do suchego
patyczka, studzimy . Masa;Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru nad parą,
następnie nadal ubijając stawiamy do garnka z zimną wodą i ubijamy aż
ostygną ,gdy będą zimne mieszamy z serkami mascarpone. Osobno z resztą
cukru ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy amaretto i masę
jajeczno-serową, mieszamy. Z ciasta łyżką zaznaczamy sobie od brzegu 2cm
i wydrążamy środek, ale nie robiąc dziury na wylot, po prostu robimy
lekkie wgłębienie, wyciągnięte ciasto dajemy do miski i rękoma kruszymy.
Teraz całą masę wykładamy na ciasto tworząc lekki kopczyk, następnie
osypujemy całość pokruszonym ciastem, lekko dociskając



Komentarze
Prześlij komentarz