Rolada z serem długo dojrzewającym ,szynką parmeńską i cebulą











Składniki

  • filet z kurczaka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • szynka parmeńska 2 plastry
  • ser żółty 2 plastry
     
     
  • sól 2 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
  • papryka słodka mielona 2 szczypty
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 1/2 szkl
  • olej do smażenia 1 L













Fileta myjemy i osuszamy i rozbijamy na cienki płat.
Doprawiamy go solą i pieprzem , papryką .
Na każdy płat kładziemy plaster szynki , sera i kawałki cebuli .
Zwijamy w roladkę nie spinamy niczym ,lekko dociskając formujemy rulonik.
Jajko wbijamy do miseczki i rozbełtujemy widelcem ,następnie panierujemy mięso w nim i w bułce.
Olej rozgrzewamy i na gorącym smażymy roladki ,do uzyskania złotego koloru ,na wolnym ogniu .
Ja podałam z pączkami ziemniaczanymi i  surówką .



Komentarze