Pączki to smakołyk od lat ciągle ten sam smak, ale domowe, są jednak najlepsze !
-
drożdże 100 g
-
mąka pszenna 1 kg
-
mleko 500 ml
-
wanilia laski 1 szt
-
cukier 1 szkl
-
żółtka 10 szt
-
masło 125 g
-
rum 5 łyżek
-
marmolada 200 g
-
olej do smażenia 2 L
Mleko podgrzewamy ,by było letnie.
Drożdże rozkruszamy i dodajemy do mleka ,wraz z łyżką cukru i 5 łyżkami mąki ,mieszamy zostawiamy na 20 min .
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Masło topimy i studzimy .
Do ubitych jaj wlewamy zaczyn drożdżowy ,wanilię i masło ,mieszamy i powoli dodajemy mąkę ,aż do wyrobienia gładkiego ciasta .
Odstawiamy na ok 1h w ciepłe miejsce .
Następnie lekko dłonią rozpłaszczamy na desce tak by ciasto miało z 2cm i wykrajamy szklanką koła .
Znów zostawiamy do wyrośnięcia .
Olej rozgrzewamy i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy pączki aż do zrumienienia .
Gdy ostygną rękawem cukierniczym nadziewamy je marmoladą .
Drożdże rozkruszamy i dodajemy do mleka ,wraz z łyżką cukru i 5 łyżkami mąki ,mieszamy zostawiamy na 20 min .
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Masło topimy i studzimy .
Do ubitych jaj wlewamy zaczyn drożdżowy ,wanilię i masło ,mieszamy i powoli dodajemy mąkę ,aż do wyrobienia gładkiego ciasta .
Odstawiamy na ok 1h w ciepłe miejsce .
Następnie lekko dłonią rozpłaszczamy na desce tak by ciasto miało z 2cm i wykrajamy szklanką koła .
Znów zostawiamy do wyrośnięcia .
Olej rozgrzewamy i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy pączki aż do zrumienienia .
Gdy ostygną rękawem cukierniczym nadziewamy je marmoladą .
Komentarze
Prześlij komentarz