Składniki:
- 300 g mięso cielęce z łopatki
- 750 g Pomidory krojone z puszki
- 2 szt cebula
- 2 szt marchew
- 1 garść pietruszka zielona
- 200 g ser owczy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka miód lipowy
- 4 łyżki oliwa
- 300 g makaron
Makaron gotujemy al
dente ,partiami by się nie posklejał ,ja podgotowywuję po 3 listki
pilnując by się nic nie skleiło i od razu wkładam do formy żaroodpornej
,przekładając sosem i serem więc musimy już mieć sos ugotowany ,bo taki
makaron nie może czekać .
Do garnka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ,następnie mielimy mięso i przesmażamy aż każdy kawałeczek będzie lużno oddzielony od reszty .
Cebulę , marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach ,natkę szatkujemy i warzywa lądują w garnku z mięsem ,zalewamy je pomidorami ,doprawiamy solą i miodem ,zmniejszamy płomień na minimalny i bez pokrywki dusimy aż sos zgęstnieje nabierze intensywnego koloru ,pilnować należy i mieszać bo łatwo się przypala .
Ser owczy twardy ścieramy na grubych oczkach .
Do formy na dno zaczynamy od warstwy sosu tak by przykryło dno ok 1cm ,na to mi wchodziły 3 płaty makaronu ,potem znów sos i ser .Tak układamy do wyczerpania składaników ,na samej górze powinien być sos i ser ,formę zamykamy pokrywką ,jesli nie mamy to folią i pieczemy ok 1h w tem 170st .Po upieczeniu dobrze jest dać całość odpocząć ok 15 min ,lazanie łatwiej pokroić ,jest bardziej zwarta i sos nie wypływa .
Do garnka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ,następnie mielimy mięso i przesmażamy aż każdy kawałeczek będzie lużno oddzielony od reszty .
Cebulę , marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach ,natkę szatkujemy i warzywa lądują w garnku z mięsem ,zalewamy je pomidorami ,doprawiamy solą i miodem ,zmniejszamy płomień na minimalny i bez pokrywki dusimy aż sos zgęstnieje nabierze intensywnego koloru ,pilnować należy i mieszać bo łatwo się przypala .
Ser owczy twardy ścieramy na grubych oczkach .
Do formy na dno zaczynamy od warstwy sosu tak by przykryło dno ok 1cm ,na to mi wchodziły 3 płaty makaronu ,potem znów sos i ser .Tak układamy do wyczerpania składaników ,na samej górze powinien być sos i ser ,formę zamykamy pokrywką ,jesli nie mamy to folią i pieczemy ok 1h w tem 170st .Po upieczeniu dobrze jest dać całość odpocząć ok 15 min ,lazanie łatwiej pokroić ,jest bardziej zwarta i sos nie wypływa .
Komentarze
Prześlij komentarz