Składniki
Spód;
-
herbatniki 250 g
-
masło 1 łyżka
-
rum 5 łyżek
masa;
-
śmietana kremówka 800 ml
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
amaretto 4 łyżki
-
żelatyna 2 łyżeczki
-
mleko 100 ml
-
cukier brązowy 6 łyżek
Herbatniki ,masło , rum wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy an masę ,którą można nakłądac łyżką .
Spód tortownicy o śred. 20cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy naszą masę ciasteczkową ,następnie do piekarnika na 10 min tem 170st
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem brązowym ( ja sobie go zmieliłam na puder)
Część śmietany zostawiamy do dekoracji .
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem ,czekamy aż napęcznieje ,następnie lekko podgrzewamy by się ładnie rozpuściła ,dodajemy do tego kawę mieszamy aż się też rozpuści i na koniec wlewamy amaretto .
Całość wlewamy do śmietany ,po czym wylewamy masę na ostudzony spód.Schładzamy.
Resztę śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasz torcik według uznania .
Komentarze
Prześlij komentarz