Kawowo herbatnikowy torcik





Składniki

Spód;
  • herbatniki 250 g
  • masło 1 łyżka
  • rum 5 łyżek
masa;
  • śmietana kremówka 800 ml
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • amaretto 4 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • mleko 100 ml
  • cukier brązowy 6 łyżek




Herbatniki ,masło , rum wkładamy do rozdrabniacza i  miksujemy an masę ,którą można nakłądac łyżką .
Spód tortownicy o śred. 20cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy naszą masę ciasteczkową ,następnie do piekarnika na 10 min tem 170st 

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem brązowym ( ja sobie go zmieliłam na puder) 
Część śmietany zostawiamy do dekoracji .
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem ,czekamy aż napęcznieje ,następnie lekko podgrzewamy by się ładnie rozpuściła ,dodajemy do tego kawę mieszamy aż się też rozpuści i na koniec wlewamy amaretto .
Całość wlewamy do śmietany ,po czym wylewamy masę na ostudzony spód.Schładzamy.
Resztę śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasz torcik według uznania .









Komentarze