Fińskie zielone naleśniki z łosiem i suszonymi pomidorami


Sposób przygotowania

Ciasto;
Szpinak rozmrażamy na sitku ,nadmiar soku i wody odcisnąć
Wszystkie składniki ciasta dać do miski i zmiksować .
Rozgrzać patelnię teflonową i smażyć naleśniki na wolnym ogniu by nie nabierały złotego koloru , tylko pozostały zielone.Ja upiekłam ok 10 szt

Farsz;
Łososia użyłam z cytryną .
Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na grubych oczkach .
Pomidory kroimy w paseczki .

Na upieczony naleśnik kładziemy plaster łososia ,na to sypiemy rzodkiewkę i układamy pasek z pomidorów ,zwijamy i kroimy w kawałki 3cm .

Składniki

Ciasto naleśnikowe
  • mąka pszenna 2 szkl
  • woda 1 szkl
  • jaja 2 szt
  • szpinak mrożony 250 g
  • sól czosnkowa 3 szczypty
  • olej 5 łyżek
Farsz ;
  • łosoś wedzony plastry 125 g
     
  • pomidory suszone Smak 10 szt
  • rzodkiewka 4 szt



Komentarze