Drożdżowy zawijas z jabłkiem ,gruszką i borówkami


 ciasto;
  • drożdże 50 g
  • mleko 1 szkl
  • mąka 400 g
  • cukier brązowy 1 szkl
  • brązowy rum 5 łyżek
  • masło 1/2 szt
  • żółtka 5 szt
  • jaja 2 szt
nadzienie ;
  • jabłka 5 szt
     
     
  • gruszki 3 szt
  • cukier kandyzowany 1 garść
  • rum 5 łyżek
     
     
  • borówki 500 g
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i odrobiną mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany,zostawiamy na 30 min by drożdże zaczęły pracować.

Żółtka i jaja ucieramy na puszystą masę z brązowym cukrem .
Masło topimy i studzimy .

Do jaj wlewamy zaczyn drożdżowy , rum ,masło i powoli mąkę aż do wyrobienia gładkiego ciasta.
Wałkujemy je na płaski placek i dzielimy na pół .

Jabłka ,gruszki obieramy i przesmażamy z kandyzowanym cukrem i rumem na wolnym ogniu by pozbyć się namiaru soku .
Borówki myjemy jesli mamy świeże ,jeśli mrożone to rozmrażamy na sitku i lekko przesmażamy , można też użyć konfitury.

Na jeden placek wykładamy jabłka z gruszkami i zwijamy w rulon .
Na drugi placek nakładamy borówki i zwijamy.
 Teraz oba ruloniki zaplatamy ze sobą i przekładamy do formy babkowej ,pieczemy ok 50 min w tem 180st


 

Komentarze