ciasto;
-
drożdże 50 g
-
mleko 1 szkl
-
mąka 400 g
-
cukier brązowy 1 szkl
-
brązowy rum 5 łyżek
-
masło 1/2 szt
-
żółtka 5 szt
-
jaja 2 szt
nadzienie ;
-
jabłka 5 szt
-
gruszki 3 szt
-
cukier kandyzowany 1 garść
-
rum 5 łyżek
-
borówki 500 g
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i odrobiną mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany,zostawiamy na 30 min by drożdże zaczęły pracować.
Żółtka i jaja ucieramy na puszystą masę z brązowym cukrem .
Masło topimy i studzimy .
Do jaj wlewamy zaczyn drożdżowy , rum ,masło i powoli mąkę aż do wyrobienia gładkiego ciasta.
Wałkujemy je na płaski placek i dzielimy na pół .
Jabłka ,gruszki obieramy i przesmażamy z kandyzowanym cukrem i rumem na wolnym ogniu by pozbyć się namiaru soku .
Borówki myjemy jesli mamy świeże ,jeśli mrożone to rozmrażamy na sitku i lekko przesmażamy , można też użyć konfitury.
Na jeden placek wykładamy jabłka z gruszkami i zwijamy w rulon .
Na drugi placek nakładamy borówki i zwijamy.
Teraz oba ruloniki zaplatamy ze sobą i przekładamy do formy babkowej ,pieczemy ok 50 min w tem 180st
Komentarze
Prześlij komentarz