Składniki:
- 300 g schab
- 1 łyżeczka suszone kwiaty
- 1 łyżeczka papryka mielona
- do smaku Sól morska- MŁYNEK
- 2 szczypty chilli
- 2 szczypty cząber
- 4 szt pieczarki
- 1 łyżka masło
- 10 szt śliwki suszone
Mięso myjemy , osuszamy ,
stawiamy pionowo ,wbijamy nóż w środek i przecinamy po 2cm od wbicia w
jedną i drugą stronę ,do kieszonki wkładamy śliwki ja dałam dużo bo tak
lubimy ,można ale nie trzeba spiąć wykałaczką boki .
Mięso nacieramy suszonymi kwiatami lawendy i nagietka ,solimy dość sporo ,gdyż mięso jest grube ,nacieramy papryką i chilli ,a także cząbrem .
Do garnka wkładamy masło i topimy ,następnie dajemy mięso obsmażamy z każdej strony , po czym dodajemy pokrojone w cieniutkie plastry pieczarki ,lekko jeszcze osalamy ,zakrywamy garnek pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ,mięso i pieczarki puszczą sok i wszystko udusi się we własnym sosiku ,pod koniec duszenia po ok 45min bo to mały kawałek ,odparowywujemy powstały sos ,zwiększając płomień , podajemy z surówką i właśnie tymi smacznymi pieczarkami ,które współgrają idealnie z mięsem i śliwką .
Mięso nacieramy suszonymi kwiatami lawendy i nagietka ,solimy dość sporo ,gdyż mięso jest grube ,nacieramy papryką i chilli ,a także cząbrem .
Do garnka wkładamy masło i topimy ,następnie dajemy mięso obsmażamy z każdej strony , po czym dodajemy pokrojone w cieniutkie plastry pieczarki ,lekko jeszcze osalamy ,zakrywamy garnek pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ,mięso i pieczarki puszczą sok i wszystko udusi się we własnym sosiku ,pod koniec duszenia po ok 45min bo to mały kawałek ,odparowywujemy powstały sos ,zwiększając płomień , podajemy z surówką i właśnie tymi smacznymi pieczarkami ,które współgrają idealnie z mięsem i śliwką .
Komentarze
Prześlij komentarz