Składniki:
- 6 szt ziemniaki
- 1 szt jajko
- 2 łyżki mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki sól
- do smaku pieprz młotkowany
- do smaku kolendra młotkowana
- 4 łyżki natka pietruszki świeża
- 2 łyzki mięta
- 2 szczypty płatki chilli
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i
ścieramy na maleńkich oczkach ,od razu dodajemy jajko i doprawiamy
,dodajemy mąkę .Przy takich plackach nie zwykle ważne są ziemniaki
,jedne powodują ,ze placki są ciemne ,bure i nie smaczne ,a powinny być
złote i chrupiące ,teraz w sklepach są już ziemniaki opisane ,które do
czego się nadają .
Natkę i miętę siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej ,mieszamy .
Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący ,łyżką nakładamy porcje tworząc placuszki , pieczemy do zrumienienia .
Natkę i miętę siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej ,mieszamy .
Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący ,łyżką nakładamy porcje tworząc placuszki , pieczemy do zrumienienia .
Komentarze
Prześlij komentarz