Składniki:
- 15 g drożdże
- 1 i 1/2 szkl mąka pszenna
- 1/2 szkl woda
- do smaku sól
- do smaku Przyprawa do pizzy
- 2 łyzki oliwa ostra
- Nadzienie:
- 1 szt pieczarki
- 1 szt mozarella
- 1 szt cebula
- 4 laseczki kabanos długo dojrzewający
- 10 szt oliwki zielone
- 100 g ser zółty
- 2 łyżki sos cygański
Wodę podgrzewamy by była
letnia i dodajemy do niej drożdże ,mieszamy aż sie rozpuszczą ,
doprawiamy solą i ziołami do pizzy ,dodajemy oliwę ostrą z peperoni i
mąkę ,wyrabiamy szybko energicznie elastyczne ciasto , nie dodawajmy za
dużo mąki bo będzie twarde .Wałkujemy na spód tortownicy o srednicy 33cm
i zostawiamy na chwilkę .
Pieczarki ,cebulę ,olwiki , mozarellę kroimy w plastry .
Ser żółty scieramy na grubych oczkach .
Kabanos jest bardzo cienki , ja kroiłam po ukosie małe kawałki .
Na ciasto dajemy sos cygański ,rozprowadzamy po całości ,na to wszytskie składniki ,oprócz żółtego sera .Posypujemy przyprawą do pizzy i pieczemy ok 30 min w tem 180st
Pod koniec pieczenia dodajemy żółty ser i wkładamy jeszcze by się roztopił ,łatwo sie pali więc pilnujemy .
Pieczarki ,cebulę ,olwiki , mozarellę kroimy w plastry .
Ser żółty scieramy na grubych oczkach .
Kabanos jest bardzo cienki , ja kroiłam po ukosie małe kawałki .
Na ciasto dajemy sos cygański ,rozprowadzamy po całości ,na to wszytskie składniki ,oprócz żółtego sera .Posypujemy przyprawą do pizzy i pieczemy ok 30 min w tem 180st
Pod koniec pieczenia dodajemy żółty ser i wkładamy jeszcze by się roztopił ,łatwo sie pali więc pilnujemy .
Komentarze
Prześlij komentarz