Pizza z kabanosem długo dojrzewajacym mozarellą pieczarkami cebulą


Składniki:

Wodę podgrzewamy by była letnia i dodajemy do niej drożdże ,mieszamy aż sie rozpuszczą , doprawiamy solą i ziołami do pizzy ,dodajemy oliwę ostrą z peperoni i mąkę ,wyrabiamy szybko energicznie elastyczne ciasto , nie dodawajmy za dużo mąki bo będzie twarde .Wałkujemy na spód tortownicy o srednicy 33cm i zostawiamy na chwilkę .


Pieczarki ,cebulę ,olwiki , mozarellę kroimy w plastry .
Ser żółty scieramy na grubych oczkach .
Kabanos jest bardzo cienki , ja kroiłam po ukosie małe kawałki .
Na ciasto dajemy sos cygański ,rozprowadzamy po całości ,na to wszytskie składniki ,oprócz żółtego sera .Posypujemy przyprawą do pizzy i pieczemy ok 30 min w tem 180st

Pod koniec pieczenia dodajemy żółty ser i wkładamy jeszcze by się roztopił ,łatwo sie pali więc pilnujemy .





Komentarze