Składniki:
- 5 szt skrzydełka kurczaka
- 4 szt/małe pieczarki
- 1 szt duża cebula czerwona
- 8 szt czosnek marynowany
- 2 szczypty estragon posiekany
- 2 szczypty cząber
- do smaku sól
- 1 łyżeczka papryka wędzona mielona
- 2 szczypty płatki chilli
- 2 szczypty kolendra młotkowana
- 2 łyżki oliwa
Skrzydełka myjemy ,osuszamy , odcinamy lotki ,i przekrajamy na pół zyskujemy 10 kawałków .
Ja piekłam w dwóch naczyniach osobno , by ładnie podać na stół ,obiad był dla dwóch osób ,jeśli nie macie przygotujcie zwykłe naczynie do zapiekania ,na dno dajemy oliwę .
Skrzydełka przekładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła ,dokładanie je obtaczamy ,masujemy i zostawiamy na chwilkę .
Cebulkę kroimy w piórka ,czosnek z zalewy pikantnej szatkujemy bardzo drobno ,pieczarki kroimy w talarki .Mieszamy ze sobą wszystko i część wykłądamy do naczynia w którym będziemy piec ,na to dajemy mięso ,potem znów warzywa ,jeśli mamy formę zamykaną to przykrywamy ,a jesli nie to używamy folii aluminiowej i tak pieczemy ok 1h w tem 180st ,zależnie od piekarnika ,moze być to krócej ,pod koniec gdy mięso jest już upieczone ,odkrywamy , by się ładnie zrumieniło ,soki troszkę odparują ,ale nie róbmy tak by całkiem znikły bo ten sosik jest pyszny , można podać z bagietką i sobie w tym maczać .
Ja piekłam w dwóch naczyniach osobno , by ładnie podać na stół ,obiad był dla dwóch osób ,jeśli nie macie przygotujcie zwykłe naczynie do zapiekania ,na dno dajemy oliwę .
Skrzydełka przekładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła ,dokładanie je obtaczamy ,masujemy i zostawiamy na chwilkę .
Cebulkę kroimy w piórka ,czosnek z zalewy pikantnej szatkujemy bardzo drobno ,pieczarki kroimy w talarki .Mieszamy ze sobą wszystko i część wykłądamy do naczynia w którym będziemy piec ,na to dajemy mięso ,potem znów warzywa ,jeśli mamy formę zamykaną to przykrywamy ,a jesli nie to używamy folii aluminiowej i tak pieczemy ok 1h w tem 180st ,zależnie od piekarnika ,moze być to krócej ,pod koniec gdy mięso jest już upieczone ,odkrywamy , by się ładnie zrumieniło ,soki troszkę odparują ,ale nie róbmy tak by całkiem znikły bo ten sosik jest pyszny , można podać z bagietką i sobie w tym maczać .
Komentarze
Prześlij komentarz