Składniki:
- 2 szt papryka czerwona
- 1/2 szkl kasza jęczmienna
- 1 szt/małe jabłko
- 1 szt cebula czerwona
- 1 łyżeczka grzyby suszone
- do smaku sól
- do smaku pieprz czarny mielony
- do smaku cząber
- 2 szczypty papryka mielona
- 2 szczypty kolendra
- 1 gałazka /dekoracja natka piertuszki
- 1 łyżka masło
Paprykę myjemy przekrajamy na pół i wydrążamy środek ,fajnie jest przeciąć tak by ogonki były w obu częściach .
Do garnka z nie przywieralną powłoką lub na patelnię dajemy masło w tym czasie szatkujemy w kosteczkę cebulę i ją szklimy ,dodajemy do niej pokruszone suszone grzyby ,wsypujemy kaszę i cały czas mieszając lekko przesmażamy ,następnie dodajemy podane zioła i przyprawy ,gdy wchłonie się cały płyn /sok dodajemy pokrojone jabłko w kosteczkę i farsz nakładamy do paprykowych miseczek ,wkładamy do piekarnika na ok 1h w tem 160 st ,najlepiej jest przykryć naczynie w którym zapiekamy ,a na dno wlać wodę tak do 1/3 wysokości .Czasem piekę bez tej wody i też jest smaczna .
Do garnka z nie przywieralną powłoką lub na patelnię dajemy masło w tym czasie szatkujemy w kosteczkę cebulę i ją szklimy ,dodajemy do niej pokruszone suszone grzyby ,wsypujemy kaszę i cały czas mieszając lekko przesmażamy ,następnie dodajemy podane zioła i przyprawy ,gdy wchłonie się cały płyn /sok dodajemy pokrojone jabłko w kosteczkę i farsz nakładamy do paprykowych miseczek ,wkładamy do piekarnika na ok 1h w tem 160 st ,najlepiej jest przykryć naczynie w którym zapiekamy ,a na dno wlać wodę tak do 1/3 wysokości .Czasem piekę bez tej wody i też jest smaczna .
Komentarze
Prześlij komentarz