Składniki:
- 150 g makaron kokardki
- 1 szt żółtko jaja
- 2 łyżki śmietana 18 proc
- 2 łyżki ser
- 3 plastry szynka parmeńska
- 1 szt /mała cebula czerwona
- 1 łyzeczka masło
- do smaku pieprz czarny świeżo mielony
- 4 szt.duże mięta liście
- do smaku gałka muszkatołowa mielona
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu ok 10-12 min
W tym czasie na patelnię dajemy masło ,do niego poszatkowaną drobno cebulę ,następnie pokrojoną w paseczki szynkę i lekko przesmażamy jakieś 2 min.
Ser wędzony /oscypek ścieramy na małych oczkach do miseczki ,następnie dodajemy śmietanę i żółtko mieszamy ,doprawiamy pieprzem i gałką ,nie solimy .
Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy i wrzucamy na patelnię do szynki i cebulki , mieszamy by się smaki połączyły i wlewamy masę jajeczno serową ,zestawiamy z ognia ,ale mieszamy ,aż ser się rozpuści i całość będzie mieć kremową konsystencję ,dodajemy porwane liście mięty .
W tym czasie na patelnię dajemy masło ,do niego poszatkowaną drobno cebulę ,następnie pokrojoną w paseczki szynkę i lekko przesmażamy jakieś 2 min.
Ser wędzony /oscypek ścieramy na małych oczkach do miseczki ,następnie dodajemy śmietanę i żółtko mieszamy ,doprawiamy pieprzem i gałką ,nie solimy .
Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy i wrzucamy na patelnię do szynki i cebulki , mieszamy by się smaki połączyły i wlewamy masę jajeczno serową ,zestawiamy z ognia ,ale mieszamy ,aż ser się rozpuści i całość będzie mieć kremową konsystencję ,dodajemy porwane liście mięty .
Komentarze
Prześlij komentarz