Faworki aromatyzowane rumem


Składniki:

Do miski robota wbijamy jaja ,śmietanę ,rum i właczamy by się to połączyło ,następnie dodajemy mąkę z proszkiem ale nie całą od razu ,bo zależy to od wielkości jaj i dodajemy masło ,robota ustawiamy na najwyższe obroty i czekamy aż się ciasto ładnie połączy .Oczywiscie można tor obić rękoma ,ale ja testowałam siłę mojego sprzętu .

Ciasto wyjmujemy na blat i sprawdzamy czy jest wystarczająco wyrobione ,jeśli potrzeba podsypujemy mąką i lekko zagniatamy .

Następnie wałkujemy na 2mm bardzo cienko i radełkiem wycinamy prostokąty ,na każdym na środku robimy nacięcie i przeplatamy .

Do dużego garnka wlewamy olej rzepakowy i na gorący wrzucamy nasze faworki ,smażymy do lekkiego zrumienienia ,studzimy i posypujemy cukrem .




Komentarze