Składniki:
- 3 szt jaja
- 3 szkl/ok mąka pszenna
- 3 łyżki rum
- 3 łyżki śmietana 18 proc
- 3 łyzki cukier drobny
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyzka masło
- 1 L olej do smażenia
Do miski robota wbijamy
jaja ,śmietanę ,rum i właczamy by się to połączyło ,następnie dodajemy
mąkę z proszkiem ale nie całą od razu ,bo zależy to od wielkości jaj i
dodajemy masło ,robota ustawiamy na najwyższe obroty i czekamy aż się
ciasto ładnie połączy .Oczywiscie można tor obić rękoma ,ale ja
testowałam siłę mojego sprzętu .
Ciasto wyjmujemy na blat i sprawdzamy czy jest wystarczająco wyrobione ,jeśli potrzeba podsypujemy mąką i lekko zagniatamy .
Następnie wałkujemy na 2mm bardzo cienko i radełkiem wycinamy prostokąty ,na każdym na środku robimy nacięcie i przeplatamy .
Do dużego garnka wlewamy olej rzepakowy i na gorący wrzucamy nasze faworki ,smażymy do lekkiego zrumienienia ,studzimy i posypujemy cukrem .
Ciasto wyjmujemy na blat i sprawdzamy czy jest wystarczająco wyrobione ,jeśli potrzeba podsypujemy mąką i lekko zagniatamy .
Następnie wałkujemy na 2mm bardzo cienko i radełkiem wycinamy prostokąty ,na każdym na środku robimy nacięcie i przeplatamy .
Do dużego garnka wlewamy olej rzepakowy i na gorący wrzucamy nasze faworki ,smażymy do lekkiego zrumienienia ,studzimy i posypujemy cukrem .
Komentarze
Prześlij komentarz