Udko nadziewane kaszą pieczarkami z jałowcem i kminkiem

Składniki:

Udka luzujemy z kości ,ścięgien ,skórę zostawiamy ,przyprawiamy mięsko podanymi przyprawami ,oprócz jałowca .

Pieczarki myjemy , osuszamy i scieramy na grubych oczkach , to samo z cebulą .

Do garnka dajemy margarynę ,do tego pieczarki i cebulę ,doprawiamy solą i pieprzem ,wsypujemy kaszę i w tym sosie co się wytworzy dusimy ,cały czas meiszając ,bo można przypalić ,do tego dodajemy posiekaną śliwkę ,gdy już kasza będzie lekko podsmażona ,całym farszem nadziewamy nasze udka ,nie zbyt obficie , bo nam kasza dojdzie i mięso pęknie .

Przekładamy udka do naczynia do zapiekania ,przyprawiamy podanymi przyprawami ,jałowiec wrzucamy do naczynia ,zamykamy szczelnie naczynie ,zapiekamy 40 min w tem 170 st
wytworzy się dużo płynu , przed końcem pieczenia można odkryć ,zlać sos ,a mięso zrumienić .

Komentarze