Składniki:
- 30 g drożdże
- 500 g mąka pszenna
- 2 łyżki cukier
- 3 łyżki śmietana kwaśna
- 1/2 szt wanilia
- 4 szt żółtka
- 1 szt margaryna
- do smaku jabłka prażone
- do posypania cukier puder
Do miski wrzucamy
składniki razem z drożdżami używam zawsze świeżych w kostce ,wyrabiamy
ciasto ,należy uważać na ilość mąki , jeśli damy za dużo wyjdzie nam
twarde ciasto , jeśli się nam klei lekko podsypać mąką i wałkować ciasto
przez 5 min ,każdorazowo składać i znów wałkować ,to lepszy sposób niż
wyrabianie ,a bardzo skuteczny .
Na te rogaliki wałkowałam na ok 5 mm bo chciałam mieć je takie większe śniadaniowe nie deserowe ;)Z rozwałkowanego ciasta radełkiem wycinałam trójkąty, najlepiej takie równoramienne w tedy na podstawę szerszą kładziemy sobie po łyżeczce jabłek i od tej szerszej do wierzchołka zwijamy, tworząc rogalika .
Pieczemy po 15 min w tem 180st- do zrumienienia .
Na te rogaliki wałkowałam na ok 5 mm bo chciałam mieć je takie większe śniadaniowe nie deserowe ;)Z rozwałkowanego ciasta radełkiem wycinałam trójkąty, najlepiej takie równoramienne w tedy na podstawę szerszą kładziemy sobie po łyżeczce jabłek i od tej szerszej do wierzchołka zwijamy, tworząc rogalika .
Pieczemy po 15 min w tem 180st- do zrumienienia .
Komentarze
Prześlij komentarz