Muszelki drożdżowe z dżemem figowym




Składniki:

Do miski wrzucamy jajo i żółtka ,cukier i ubijamy na puszystą masę .
Następnie dodajemy drożdże i miksujemy by się rozpusciły .
Wanilię rozcinamy na pół i wyciągamy ziarenka dodajemy do masy jajecznej .
Na stolnicę sypiemy kopczyk z mąki ,robimy na środku miejsce i wlewamy masę jajeczną ,dodajemy poszatkowaną margarynę ,śmietanę kwaśną i zarabiamy ciasto jak kruche ,do połączenia składników .Następnie odrazu wałkujemy na grubość ok 5mm i foremką o ząbkowanych krawędziach wycinamy koła ,na każde kładziemy odrobinę dżemu ,jest on bardzo słodki więc nie za dużo ,zlepiamy jak pierogi ,pieczemy w tem 180st ok 15-20 min .
Podczas pieczenie ,ciasteczka urosną i się nam zrobi lekka muszelka nie zlepiajcie za mocno .





Komentarze